Ved denne hastighed får du et klip i kørekortet

Vi har tidligere sat fokus på fartbøderne for at køre for stærkt i bil. Fart er nemlig en af de største syndere i forbindelse med færdselsuheld. Speederfoden kan være bevidst eller ubevidst tung.

Men hvilken konsekvens kan det have for dit kørekort, hvis den bliver lidt for tung? I denne artikel kan du læse om hvilke hastigheder, der udløser klip i kørekortet.  
Ved denne hastighed får du et klip i kørekortet

Ved denne hastighed får du et klip i kørekortet

Ved denne hastighed får du et klip i kørekortet

Klip i kørekort

Kører du mere end 30 % for stærkt i forhold til gældende fartgrænse, udløser det ét klip. Du vil få et klip i kørekortet ved en hastighedsforseelse op til 60 % i forhold til gældende fartgrænse. Over dette, vil du få en frakendelse af kørekortet. Et klip i kørekortet udløser også et tillæg på 500 kroner til Offerfonden udover den pågældende bøde. Du kan også få klip i kørekortet for andre færdselslovsovertrædelser, som for eksempel at betjene en håndholdt telefon eller køre tæt i trafikken. Klip i kørekortet er dermed ikke kun hastighedsbestemt. Årsagen til klippene har ingen betydning i forhold til at kørekortet bliver frakendt. Tre klip inden for tre år giver en betinget frakendelse. Får du tre klip inden for tre år, skal du op til en orienterende teori- og køreprøve.

Oversigt over fartgrænse og hastighed for klip i kørekort

Fartgrænse (km/t) Hastighed for klip i kørekort (km/t)
50 66-80
60 79-96
70 92-112
80 105-128
90 118-144
100 131-159
110 144-159
130* -

*Ved en fart på over 130 km/t er der tale om bøder, højhastighedstillæg og en betinget frakendelse ved over 160 km/t. Derfor er det ikke muligt at få et klip i kørekortet ved den hastighed.

Bliv alarmeret ved faste og mobile fartkontroller – Køb en Saphe trafikalarm

Førstegangserhververe og klip i kørekort

Førstegangserhververe af kørekort har kun mulighed for to klip i kortet inden frakendelse af kørekort. Denne regel gælder for de første tre år efter erhvervelse af kørekort. Kørekortet kan generhverves ved at gennemføre særlig køreundervisning og en bestået kontrollerende køreprøve. Er forseelsen af særlig grov karakter kan politiet inddrage førerretten permanent.

OBS: Ovenstående er vejledende, ikke udtømmende og skrevet ud fra gældende lov pr. udgivelsesdatoen. Vi henviser til Politiets hjemmeside for mere information.

Reading next

Vinterklar bil: 4 tips til at holde bil om vinteren
Saphe sponsorerer Kenn Bach Racing for sæsonen 2020