Undgå disse faldgruber og bliv en mere opmærksom bilist

Vejdirektoratet skriver i en rapport, at uopmærksomhed i trafikken kan forklare 61% af alle dødsulykker. Uopmærksomhed opstår, fordi vi bliver distraheret under kørsel.

Faktisk er bilens fører distraheret cirka 25-30% af tiden bag rattet. Halvdelen af tiden skyldes det samtaler med andre i bilen, mens den andel halvdel skyldes andre omstændigheder. I denne artikel kommer vi ind på uopmærksomhed, og hvad der distraherer os under kørsel.  

Undgå disse faldgruber og bliv en mere opmærksom bilist

Undgå disse faldgruber og bliv en mere opmærksom bilist

Undgå disse faldgruber og bliv en mere opmærksom bilist

Så langt kører man i blinde på fire sekunder

Er du uopmærksom i fire sekunder med 80 kilometer i timen, kører du næsten 90 meter i blinde. Bare fire sekunders uopmærksomhed kan være udslagsgivende for, om du er involveret i et uheld. Hold øjnene på vejen og orienter dig i trafikken.

Samtale

At snakke med personer, hvad end det er med en medpassager eller over telefonen, har indflydelse på din koncentration. Et studie viser dog, at det at have en passager med i bilen modsat også kan højne sikkerheden, da denne person kan hjælpe med at opdage ændringer i trafikken. Pendler du i bil? Vi har samlet gode råd og tips.

Brug af telefon

Bruger du din telefon under kørsel, øges risikoen for at køre galt omkring fire gange. Det er især opkald, der er meget distraherende. Risikoen ved at benytte telefonen falder dog, hvis du benytter en håndfri løsning. Specielt en smartphone kræver meget opmærksomhed ved brug, da den ikke har knapper, og det derfor ikke er muligt at føle sig til, hvor man skal trykke.

Håndtering af udstyr

Betjening af bilradio er ikke forbundet med markant større risiko for ulykke. Vælger du aktivt musiknumre, fordobles risikoen dog for en ulykke. Prøver du at spare lidt tid ved at spise i bilen, er der også en risiko forbundet med det. Risikoen for at være involveret i et uheld stiger omkring 1,6 gange. En anden tidssparende aktivitet nogle – primært kvinder – benytter sig af, er at lægge make-up under kørsel. Risikoen for en ulykke er her tre gange så stor.

Alt det omkring vejen

At kigge to sekunder væk fra vejen fordobler sandsynligheden for at køre galt. For unge og nye bilister er der en firedobling af risikoen. Det betyder ikke så meget, om det er skilte, ulykker eller en flot udsigt, der stjæler fokus. Det udslagsgivende, ifølge EU-kommissionens rapport, er blot at fokus flyttes fra vejen.

Det kan du gøre

Først og fremmest er det vigtigt at have lovgivningen for øje og have fokus på vejen. Det er ikke lovligt at benytte en telefon eller andet udstyr som GPS eller tablet, som ikke er fastmonteret. Det koster en bøde på 1.500 kroner, et klip i kørekortet og 500 kroner til Offerfonden. Du må altså gerne benytte udstyr, som f.eks. en smartphone, hvis den er anbragt i en fastgjort holder. Du kan finde en ventilationsholder til din telefon her. Der findes en række hjælpesystemer, som kan hjælpe til øget sikkerhed i trafikken. Hjælpesystemer i biler kan være en fartpilot eller adaptiv fartpilot, automatisk nødbremse, kørebanehjælp og skiltelæsning. Disse hjælpemidler er standardudstyr eller udstyr, der kan tilkøbes til en lang række nye biler. En trafikalarm fra Saphe hjælper ligeledes med at øge trafiksikkerheden. Den alarmerer dig ved uheld, fare på vejen, biler i nødspor, skoleveje og trafikkameraer. Saphe Drive og Saphe One+ har også Crash Detect, som lynhurtigt sender en alarm til nærmeste Saphe-brugere ved egen ulykke. Læs mere om Saphe trafikalarmer

Reading next

Vinterklar bil: 4 tips til at holde bil om vinteren
Saphe sponsorerer Kenn Bach Racing for sæsonen 2020