Din guide til betaling af vejafgifter og miljøzoner i EU

Din guide til betaling af vejafgifter og miljøzoner i EU

Din guide til betaling af vejafgifter og miljøzoner i EU

Din guide til betaling af vejafgifter og miljøzoner i EU

Inden sommerens kør-selv-ferie får du her en hurtig guide til danskernes favorit feriedestinationer og gennemfartslande. Så kan du være forberedt, inden du pakker bilen og triller afsted imod varmere himmelstrøg.

Tyskland

I Tyskland er der ingen vejafgift, men du skal være opmærksom på miljøzoner i mange byer. Det er din bils forureningsniveau (Euronorm) som afgør, hvilket miljømærkat din bil kan få. Du finder information om din bils Euronorm på registreringsattesten. Uden miljømærkatet risikerer du en bøde på 80€.

Køb miljømærker til Østrig, Schweiz og Tyskland her!

Italien

Her betales vejafgift på motorveje. Betaling sker inden, du kører på vejen kontant eller med kreditkort. Gem endelig billetten, da den skal bruges igen ved udkørsel. Arkiver kvitteringerne, så du kan dokumentere, at du har betalt. Vær opmærksom på, at der også kan være afgifter ved broer og tunneler.

Områder markeret med ”Zona Traffico Limitato – ZTL” er de miljøzoner, hvor italienerne har indført restriktioner eller forbud mod kørsel. Her er det kun indbyggere eller personer med særligt ærinde, som kan få tilladelse til at køre. Kører du ind i zonen uden tilladelse flere gange samme dag, bliver din nummerplade automatisk fotograferet, og du får en bøde hver gang. I Milano skal du købe et Ecopass for at køre i zonen i dagtimerne. Ecopasset købes i byens kiosker.

Frankrig

I Frankrig betales vejafgift på motorveje. Betalingen sker, inden du kører på vejen enten kontant eller med kreditkort. I Frankrig hedder miljømærkaten ”Vignettes Crit'Air”. Dette skal bruges, når du kører ind i miljøzoner i eksempelvis Paris og andre store byer. Miljømærkaten kan købes på en officiel fransk hjemmeside. Pas på, du ikke bliver snydt på uofficielle sider.

Spanien

Her betales vejafgift på udvalgte motorveje. Betal kontant, med kreditkort eller benyt dig af den automatiske betalingsenhed ”Telepeaje” eller ”Via T”, som kan købes i banker og på tankstationer.

I Spanien er det desværre ikke muligt for udenlandske biler at køre i miljøzonerne, der er indført i Barcelona, Madrid og andre store byer. I stedet kan der være krav om, at du skal søge om tilladelse på forhånd, hvis du skal køre ind i området med din udenlandske bil.

Holland

I Holland er der kun vejafgift ved enkelte tunneler. Med hensyn til miljøzoner i alle større byer, gælder disse kun dieselkøretøjer – og i de fleste tilfælde kun lastbiler og busser. Miljøzonerne er delt op i gule og grønne. De gule skal leve op til minimum Euronorm 3, og i de grønne zoner skal bilen leve op til Euronorm 4. Du kan se et kort over miljøzoner i Holland her.

Kroatien

I Kroatien findes der ikke miljøafgifter. Du skal dog stadig være opmærksom på vejafgifter ved nogle motorveje. Her betales ved bommen i lokal valuta med kontant eller kreditkort.

Portugal

I Portugal er der ingen miljøzoner. Du skal dog stadig betale afgifter på flere vejstrækninger. På hjemmesiden, Portugal Tolls, kan du danne dig et overblik over lige netop din rute.

Kilde: Disse informationer er baseret på en artikel fra FDM. Hvis du vil læse mere og blive klogere på forholdene i flere lande, kan du læse mere her!

Vi håber, at denne guide hjælper dig med at navigere i betalingen af vejafgifter og miljøzoner under din kommende kør-selv-ferie i EU. God tur!

Reading next

Pas på! Politiet har opgraderet deres fotovogne
Måske årets vigtigste julegave?