Uopmærksomhed og manglende orientering forårsager dødsulykker

Bliver du distraheret bag rattet? Måske du tænker over, hvad du skal have til aftensmad, hvad du skal fordrive weekenden med, eller hvorfor radioen er begyndt at skratte – alt sammen mens du kører bil? Det er helt almindeligt, men dagdrømmerier som det er medvirkende til over halvdelen af alle dødsulykker i trafikken.

Uopmærksomhed og manglende orientering forårsager dødsulykker

Uopmærksomhed og manglende orientering forårsager dødsulykker

Uopmærksomhed og manglende orientering forårsager dødsulykker

Alle mennesker er uopmærksomme i trafikken

Uopmærksomhed og manglende orientering i trafikken har haft betydning for over halvdelen af alle dødsulykker i Danmark i 2023. Det skriver Vejdirektoratet i den årlige DUS-rapport (den udvidede dødsulykkestatistik). Faktisk er 58% af sidste års dødsulykker forårsaget af netop disse faktorer. Selvom der findes fordomme, er uopmærksomhed og mangelfuld orientering ikke forbeholdt én bestemt aldersgruppe. Faktisk forulykker personer i alle aldre på grund af uopmærksomhed og mangelfuld orientering. Derfor er det relevant for alle at blive mere opmærksomme i trafikken.

Dårlige vaner resulterer i uopmærksomhed

Der findes forskellige former for uopmærksomhed såsom for lavt opmærksomhedsniveau, uopmærksomhed grundet distraktion og manglende fokus på det rette. Det nævner Havarikommissionen og beskriver, hvordan disse kan forebygges på hver deres måde. En anden stor faktor, der påvirker trafiksikkerheden, er bilisters dårlige vaner.

Vi mennesker er bundet af vores vaner, og det er utrolig svært at ændre adfærd, hvis ikke vi bliver mindet om det igen og igen og igen,” udtaler Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.

Med en Saphe trafikalarm i din bil bliver du gang på gang påmindet om din aktuelle hastighed, hvis du overskrider en hastighedsgrænse og får alarmer om kommende ulykker eller biler i nødspor. Alt dette for at du kan komme sikkert frem. Saphe hjælper dig ud af dagdrømmeriet og tilbage på sporet. Se reference her

Reading next

2 grunde til knapper i bilen er mere sikkert end touchskærme
Pas på far i trafikken