Politiet er ekstra til stede ved sommerens vejarbejde

Politiet er ekstra til stede ved sommerens vejarbejde

Politiet er ekstra til stede ved sommerens vejarbejde

Politiet er ekstra til stede ved sommerens vejarbejde

Politiet blitzede i starten af juni 343 bilister på den Østjyske Motorvej, E45, vest for Århus ved vejarbejde, og har derfor i øjeblikket fuld fokus på farten omkring vejarbejde. Vidste du, at hvis du kører mere end 40 procent for hurtigt ved et vejarbejde, vil du få en betinget frakendelse af kørekortet? Det skal siges, at 40 procent ikke er meget, når du kommer fra en høj hastighed og skal sænke den til en lav hastighed - så det kan gå stærkt, og det sker for mange.

Selvom du kender vejen som din egen bukselomme, hvornår der er meget trafik, og hvor lang tid det tager at nå frem, kan der hurtigt opstå vejarbejde i dit nærområde og andre steder, du trafikerer. Pludselig er vejarbejderne der med gule veste på, og så må du kun køre 50 – 80 km/t. Politiet har på trods af utallige forsøg med nedsatte hastighedsgrænser, vejbump og smallere kørespor, oplevet at bilisterne fortsatte med at køre for stærkt på E45 vest for Århus.

Fordoblede bøder, klip i kortet og betingede frakendelser

For at sikre din egen og andres sikkerhed bør du følge skiltningerne ved vejarbejder. Der er en stor vigtighed i at passe på dem, som sørger for den danske infrastruktur, og en overtrædelse af reglerne ved et vejarbejde straffes altså hårdt. Eksempelvis fordobles en almindelig fartbøde ved vejarbejde i forhold til den gældende takst. Fartbøden øges, fordi det er ekstra farligt at køre for hurtigt og uopmærksomt omkring et vejarbejde.

Ifølge en opgørelse fra Århus Stiftstidende målte Østjyllands Politi i alt 343 bilister til at køre for stærkt på strækningen. 56 bilister har overtrådt hastighedsgrænsen så meget, at de står til en betinget frakendelse af kørekortet, mens 38 har passeret politiets målere med en hastighed, der resulterer i et klip i kørekortet. En enkelt har kørt så hurtigt, at vedkommende står til at miste kørekortet ubetinget og få sin bil beslaglagt med henblik på konfiskation.

Vis hensyn, og kom sikkert forbi vejarbejde

I håb om at kunne beskytte de udsatte vejarbejdere udtaler projektchef i Vejdirektoratet, Robin Højen Madsen:

”Bilisterne – og særligt lastbilerne – kører simpelthen for stærkt, og det skaber utryghed blandt vores vejarbejdere. Derfor har vi forsøgt at tage skrappere midler i brug med blandt andet vejbump og smallere kørespor, så bilisterne bliver tvunget ned i fart. Derudover har vi indsat flere skiltevogne for at beskytte vores vejarbejdere.”

Tiltagene har periodisk virket, men har på det seneste haft en nedsat effekt i forhold til forventet. Nu sætter Vejdirektoratet fokus på at minde trafikanter om at sænke farten, køre opmærksomt og tage hensyn til vejarbejdere i deres nye kampagne ”Pas på os der vejarbejder”. Der opfordres til at følge disse seks gode råd om at komme sikkert forbi et vejarbejde og dets vejarbejdere:

  • Koncentrer dig om din kørsel.
  • Vær opmærksom på ændringer på vejen.
  • Respekter hastighedsgrænsen.
  • Hold afstand til forankørende.
  • Hold din vognbane frem til flettepunktet.
  • Vær opmærksom på udrykningskøretøjer.

At følge rådene og skiltningen ved vejarbejde er altså både godt for din pengepung og trafiksikkerheden. Sammen kan vi øge trafiksikkerheden, lette på pengepungen og give vejarbejderne bedre arbejdsvilkår.

Reading next

9 råd til myldretid og kø på motorvej
I førersædet med Anders Richter