Miljøzoner i Italien: Hvad er en ZTL?

Miljøzoner i Italien: Hvad er en ZTL?

Miljøzoner i Italien: Hvad er en ZTL?

Miljøzoner i Italien: Hvad er en ZTL?

Italien har som mange andre lande i Europa også indført miljøzoner. De fleste af miljøzonerne er indført i Norditalien, hvor befolkningstætheden også er størst. Miljøzoner i Italien er kendetegnet ved at have mere begrænset adgang end i andre europæiske lande. Som udenlandsk bilist i Italien kan du dog få en tidsbestemt godkendelse. Læs mere om miljøzoner i Italien i denne artikel.

Miljøzoner i Italien

Miljøzoner i Italien er mere restriktive end i andre lande. ZTL - som miljøzonerne i Italien også er kendt som - betyder begrænset trafikzone. Overordnet set er det kun biler med et bestemt formål eller tilknytning til området, der må færdes i disse zoner.

Disse miljøzoner i Italien og reglerne heri kan variere meget fra zone til zone. Der er også regionale forskelle, og årstiden kan også have en indflydelse på miljøzoner i Italien. Luftkvaliteten bliver målt, hvorefter der kan udstikkes forskellige skærpelser i forhold til hvilke biler, der må færdes i miljøzonerne.

Hvis der i bestemte områder af Italien har været mere forurenet end normalt i fire dage (nogle områder tre dage), må visse køretøjer med en bestemt Euronorm ikke køre ind i området. Er der ti sammenhængende dage med forurening over en bestemt grænseværdi, bliver der igen skærpet for bestemt køretøjer. For både fire- og ti-dagsforholdene gælder der et forbud for kørsel i bestemte tidsperioder. Disse varierer fra miljøzone til miljøzone.

Miljøzoner skal forbedre luftkvaliteten

Formålet med miljøzonerne i Italien er at bevare gamle bydele, og samtidig forbedre luftkvaliteten i områderne. Dette er på linje med mange europæiske lande, der over de sidste 20 år har skærpet kravene til udledning af biler i byerne.

Du kan få det store overblik over miljøzoner i Europa her.

Disse biler må køre i miljøzoner

For at køre i en miljøzone i Italien skal bilens nummerpladen være godkendt ved det lokale politi. I nogle tilfælde skal der også være en miljømærkat i forruden.

Bilejerne der har adresse inde i miljøzonen, er godtaget til at køre i miljøzonen. Ligeledes kan en bilist have en parkeringstilladelse i zonen. Der findes flere specifikke årsager til personbiler må køre i miljøzoner i Italien, men som tidligere beskrevet varierer reglerne fra zone til zone. Vi anbefaler derfor at undersøge reglerne for den by, du gerne vil besøge, hvis du skal køre dertil i bil.

Er du på bilferie i Italien, eller har du lejet en bil kan du få en midlertidig tilladelse til at køre ind i en miljøzone. Dette kan kun lade sig gøre, hvis dit hotel ligger i en sådan miljøzone. Gør hotellet det, skal nummerpladen registreres ved politiet, hvorefter du får en midlertidig godkendelse til at færdes i den pågældende miljøzone. En godkendelse virker nemlig oftest kun til den zone, hvor dit hotel ligger. Derfor kan du ikke færdes frit i en by med flere miljøzoner.

Sådan er de italienske miljøzoner markeret

Miljøzoner i Italien er afgrænset med hvide skilte, hvori der er røde cirkler. Derudover er der opsat nummerpladescannere, der scanner biler som kører ind i zonerne. Er nummerpladen ikke godkendt til at køre ind i en bestemt zone, udstedes der en bøde.

Konsekvenser ved at køre ind i en italiensk miljøzone uden tilladelse

Som udenlandsk bilist kan det italienske politi stadig udstede bøder.

Kører du på ferie i egen bil, og har forvildet dig ind i en italiensk miljøzone, vil politiet med stor sandsynlighed sende en bøde til din adresse i Danmark.

Selvom du ikke kører i din egen bil, kan du stadig få en bøde. Har du lejet en bil, vil der stadig være en mulighed for at bøden tilfalder dig. Udlejningsselskabet får nemlig en bøde, som de videresender til dig. Det bliver blot benævnt som et administrationsgebyr fra udlejningsselskabet.

Obs. Ovenstående er vejledende. Saphe anbefaler altid at du undersøger miljøkravene, hvis du skal til en større europæisk by i egen bil. Miljøzoner i Europa er generelt i udvikling, hvilket betyder lovgivningen og kravene til udledning kan ændre sig hurtigt.

Reading next

Få alarmer i din kørselsretning
Få din bil til at holde længere med disse simple tjeks