Langt på literen: 5 råd til miljøvenlig kørsel

Hvem vil ikke gerne spare lidt penge og samtidig udlede mindre CO2? Biler kører i dag generelt længere på literen, end de tidligere gjorde. Der er dog nogle ting, du selv kan gøre for at maksimere din brændstoføkonomi, når du kører bil. Kører du én kilometer længere per liter over 20.000 kilometer, kan du i gennemsnit spare 1.000 kr. om året, samtidig med du udleder mindre CO2. I denne artikel giver vi dig fem råd til at køre langt på literen og køre mere miljøvenligt.

Langt på literen: 5 råd til miljøvenlig kørsel

Langt på literen: 5 råd til miljøvenlig kørsel

Langt på literen: 5 råd til miljøvenlig kørsel

Vær på forkant i trafikken

For at køre langt på literen er det vigtigt at have en flydende kørestil inden for hastighedsgrænserne. Hakkende kørsel med kængurubrændstof og overhastighed er ikke brændstoføkonomisk. Scan derfor vejen og trafikken. Brug også spejlene til at orientere dig. Ved at følge trafikken kan du undgå kraftige accelerationer og nedbremsninger og kun overhale, hvor det er naturligt og nødvendigt. Kører du på motorvej, og nærmer dig forankørende trafik i din bane, kan du slippe speederen i god tid frem for at symbolbremse. Du skal selvfølgelig bremse, hvis nødvendigt. Skal du overhale på motorvej, kan du orientere dig i spejlene i god tid, for at se efter større afstand til bagfrakommende trafik. Dermed kan du slippe afsted med at accelerere let og derved spare brændstof. Nærmer du dig et lyskryds, kan du med fordel slippe speederen i god tid, og lade bilen tage farten af naturligt i gearingen. Derved sparer du også brændstof og slider samtidig mindre på dine bremser. Har du fartpilot i din bil, kan du med fordel benytte denne til at holde en ensartet fart og dermed køre mere flydende.

Vælg det højeste gear

Lave omdrejninger kan give bedre brændstoføkonomi. Vælg derfor altid det højeste gear, du kan køre i. Har din bil automatgear sker dette automatisk. Kører du derimod med manuelt gear, kan det være en fordel at springe gear over, således du hurtigere kører i et højt gear. Du kan eksempelvis skifte fra 2. til 4. gear eller 3. til 5. gear uden problemer. I mange biler kan du køre i 5. gear ved omkring 50 km/t.

Undgå unødig tomgang

Holder du i tomgang, kommer du ingen steder, men forbrænder brændstof. Derfor kan du spare lidt ved at minimere din tid i unødig tomgang. Eksempler på unødig tomgang kan være, at du venter på en, du holder pause eller du er i gang med af- og pålæsning. Ved at slukke bilen her, kan du spare lidt penge på brændstof. Mange nye biler har en start/stop funktion. Den hjælper med at holde bilens emission nede og forbedrer brændstoføkonomien. Den funktion hjælper dig automatisk med at minimere unødig tomgang og samtidig starter motoren igen hurtigt. Det kan eksempelvis være i lyskryds, hvor det ikke vil være optimalt at slukke din bil, hvis du ikke har start/stop.

Tjek dit dæktryk

Dækkene på din bil er den eneste kontaktflade, du har med jorden. Af den grund har dæk stor indflydelse på hvordan din bil kører, og hvor økonomisk den er. Først og fremmest kan du vælge dæk, der har en lav rullemodstand. Det er mærkeret med et bogstav mellem A og G, hvor A er lavest og G højest. Et dæk med en A-rangering vil have bedre brændstoføkonomi. Udover selve dækket, har den mængde tryk der er deri også indvirkning på din brændstoføkonomi og bilens køreegenskaber. Faktisk kan for lavt dæktryk højne brændstofforbruget med 2-3 % og højne slitage på dækket. Det koster både ekstra penge i brændstof og forkorter levetiden på dine dæk. Vi anbefaler at tjekke dit dæktryk et par gange om måneden, hvis du ikke har digital dæktrykmåling i din bil. Vi anbefaler denne frekvens, da temperaturen i luften kan have indflydelse på dæktrykket. Det anbefalede dæktryk kan du finde i bilens manual eller på bilens B-stolpe ved døren. Ved at køre med det anbefalede dæktryk, sørger du for optimal sikkerhed og brændstoføkonomi samt forventelige køreegenskaber.

Tænk over brugen af udstyr

Selvom udstyr i biler er en dejlig tilføjelse til en bil, bidrager det ofte ikke til bedre brændstoføkonomi. Udstyr som varme i ruder/sidespejle, sædevarme eller køl og klimaanlæg har indflydelse på brændstoføkonomi. Du kan derfor overveje brugen af dette. Et klimaanlæg og tændt el-bagrude kan eksempelvis øge brændstofforbruget med op til 5 %. Ligeledes har nedrullede vinduer en effekt på brændstoføkonomi, da de skaber mere luftmodstand. Derfor skal din bil bruge mere brændstof for at holde samme hastighed i forhold til kørsel med lukkede vinduer. Tagbøjler og soltag har samme effekt. Vi håber, at disse råd til at køre langt på literen, der giver en mere miljøvenlig kørsel, giver mening for dig, og du måske kan spare lidt penge. Du kan også spare penge på fartbøder, hvis du kører med en Saphe trafikalarm. Find den, der passer dine behov her.

Sænk hastigheden

Ved at sænke hastigheden eksempelvis fra 121 km/t, bliver dit brændstofforbrug reduceret med:

  • 2,4% ved en hastighedsnedsættelse med 2 km/t
  • 5,8% ved en hastighedsnedsættelse med 5 km/t
  • 10,3% ved en hastighedsnedsættelse med 10 km/t
  • 14,3% ved en hastighedsnedsættelse med 15 km/t

Søger du flere gode råd, tips og tricks? Tjek vores artikel om pendling.

Reading next

Her er 5 ting, du ikke vidste om politiets nye fotovogne!
Fartbøder i Sverige: Overblik over hastighedsgrænser og fartbøder