Kør-selv-ferie i Europa: Fartkontrol, Fartbøder & Miljøzoner

Kør-selv-ferie i Europa: Fartkontrol, Fartbøder & Miljøzoner

Kør-selv-ferie i Europa: Fartkontrol, Fartbøder & Miljøzoner

Kør-selv-ferie i Europa: Fartkontrol, Fartbøder & Miljøzoner

Kursen er sat og bilen er pakket. Der er dog tre ting på en kør-selv-ferie, der kan punktere turen, nemlig fartkontrol, fartbøder og uforudsete miljøzoner. Alle ting, der kan koste det gode humør og på pengepungen. Selvom landene i Europa indgår i EU-fællesskabet, varierer EU-landene på en række punkter som typen af fartkontrol, prisniveauet af fartbøder og kravene til bilers udledning i miljøzoner.

I denne artikel kommer vi ind på fartkontrol i Europa, fartbøder i Europa og miljøzoner i Europa. Så har du nemlig forudsætninger for at være godt forberedt på en kør-selv-ferie ud i Europa.

Fartkontrol i Europa

Fartkontroller ser forskellige ud, og der er sågar også forskellige typer af fartkontrol i Europas lande. Der findes både forskellige former for stærekasser, fotovogne og håndholdte måder at kontrollere fart, der varierer fra land til land.

I Europa findes der i alt tæt på 57.000 stærekasser, der kontrollerer hastigheden på motorveje, landeveje og i byzoner.

Få det store overblik over hvilke fartkontroller, du kan forvente at køre forbi i Europa i denne artikel.

Fartbøder i Europa

Fartbøder i Europa varierer meget fra land til land. Generelt er Nordeuropa det dyreste sted at bryde fartgrænserne. Østeuropa har de laveste fartbøder, hvor Sydeuropa er et sted imellem.

Måden fartbøder i Europa beregnes på er også forskellig. Fra regionsbestemte og tidsbestemte fartbøder til fartbøder, der kun forholder sig til hastighed over fartgrænsen. Ens for alle lande er dog, at der generelt er et højere fartbødeniveau i bymæssig bebyggelse.

Bliv klogere på landebestemte fartbøder.

Miljøzoner i Europa

Miljøzoner er blevet den nye normal i mange europæiske storbyer. I mange større byer, skal du nemlig have et miljømærkat for at kunne køre lovligt i en miljøzone.

Generelt om miljøzoner

Der er ikke grund til bekymring, hvis du har en benzinbil, der er fra 2000 og frem (Euronorm 3)*. Har du en dieselbil, skal den være fra 2014 og frem (Euronorm 6)*.

I langt de fleste lande er det kun kassevogne, busser og lastbiler, der er under markant kontrol.

Benzin og dieselbiler, der er ældre end førnævnte, skal dog være opmærksomme på lokale forhold. Du skal som bilist være opmærksom på, at mange storbyer har krav om enten forhåndsregistrering eller et miljøklistermærke.

Du kan læse mere om miljøzoner i alle europæiske lande i artiklen Miljøzoner i EU: Det skal du huske inden du kører hjemmefra.

Reading next

Bødetakster 2021: Alt du skal vide om bøder, klip og frakendelser af kørekort
Bilens speedometer kan vise helt op til 10% forkert