Bilens speedometer kan vise helt op til 10% forkert

Bilens speedometer kan vise helt op til 10% forkert

Bilens speedometer kan vise helt op til 10% forkert

Bilens speedometer kan vise helt op til 10% forkert

Ifølge EU-regler er det lovligt, at et speedometer kan have en fejlvisning på helt op til 10%. Denne varierende fart fra bil til bil kan være farlig for den enkelte bilist i trafikken, mener flere eksperter på området. Hos Saphe foreslår vi derfor, at vi kører efter den anviste hastighedsgrænse – hverken mere eller mindre! En funktion, der er ekstra stor fokus på med GPS-speedometeret på den nye Saphe Drive Pro trafikalarm.

hvilkenbil.dk har lavet en test af speedometeret i 33 forskellige biler, for at se hvor meget bilens egentlige fart afviger fra speedometerets viste fart. VW havde den største afvigelse på 8%, hvorimod en Renault Scenic med digitalt speedometer var mindst upræcist med en afvigelse på 2%. Ens for alle biler er dog, at speedometeret konsekvent viser for meget. Så du kører altså langsommere end du tror.

Der er som sådan heller intet i vejen med at køre langsommere, problemet opstår når vi alle (alt efter biltype) kører med en forskellig forståelse af, hvor hurtigt vi kører.

Hvis der er stor spredning i hastighederne, er der flere, der vil forsøge at overhale. Så jo mere ensartede hastigheder vi kan få ude på de tosporede veje, desto sikrere bliver de.

forklarede Vejdirektoratets sagsbehandler Rene Juhl Hollen til Jyllands-Posten.

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet udtaler ligeledes i samme artikel fra Jyllands-Posten, at en mere ensartet hastighed øger trafiksikkerheden:

En vej, hvor folk kører med forskellige hastigheder, er farligere end, hvis alle kører med samme fart.

I et interview som hvilkenbil.dk har lavet med teknisk rådgivning hos FDM, bekræfter afdelingsleder Jørgen Jørgensen; at man trygt kan regne med at bilens speedometer viser forkert. En kendsgerning som flere af FDM’s medlemmer ofte klager over.

Stort set alle speedometer viser for meget – typisk de 5-8 pct. Det har de gjort i de mange år, jeg har beskæftiget mig med biler. Nu om dage, hvor vi kan flyve til månen, burde man kunne fremstille mere præcise speedometer, men det er et punkt, hvor den teknologiske udvikling nærmest har stået stille.

Real hastighed måles via GPS

Ligesom hvilkenbil.dk brugte GPS-Navigator til at måle bilens reelle hastighed i før omtalte undersøgelse, bruger Saphe samme teknologi til at vise hastigheden via Saphe Drive Pro trafikalarmen eller i Saphe Link appen. En teknologi der er langt mere nøjagtig end bilens speedometer, som kan variere alt efter omstændigheder som; dæktype, tilstand af dæk, dæktryk og valg af fælge.

Reading next

Kør-selv-ferie i Europa: Fartkontrol, Fartbøder & Miljøzoner
Fartbøder i Europa: Så forskellige er fartbøderne