Guide til kør-selv-skiferie i Sydeuropa

Næsten en halv million danskere drager afsted på kør-selv-skiferie mod de sneklædte tinder i Sydeuropas alper. Mange vælger bilen for at have friheden og fleksibilitet, når familie eller venner skal på skiferie. Vi har samlet en række råd og anbefalinger til din kør-selv-skiferie.

Guide til kør-selv-skiferie i Sydeuropa

Guide til kør-selv-skiferie i Sydeuropa

Guide til kør-selv-skiferie i Sydeuropa

Sikkerhed først

Når du kører bil i Europa, er der nogle regler og anbefalinger til sikkerhedsudstyr, du skal have i din bil. I størstedelen af EU-lande er det lovpligtigt eller anbefalelsesværdigt at have en advarselstrekant. Dertil er det anbefalelsesværdigt at have en brandslukker, forbindingskasse og sikkerhedsvest med i bilen. Udover ovenstående, er det en god idé at have udstyr til årstiden i bilen. Her kan vintersprinklervæske, skovl og reb samt et tæppe være godt at have i bagagerummet. Opmærksomheden kan måske smutte en smule på 5. time i bilen, mens tankerne vandrer mod turene ned ad pisterne. Du skal dog være opmærksom på, at der gælder andre regler på den tyske autobahn, ligesom der er andre hastighedsgrænser i de sydlige EU-lande end i DK. I Europa er der over 50.000 fartkameraer. Derfor anbefaler vi naturligvis at køre med en Saphe trafikalarm, så du bliver opmærksom på uheld og fartkameraer. Husk også at indrapportere uheld og fartkontroller, så du aktivt bidrager til Saphe-fællesskabet. Se mere om Saphe trafikalarmer her.

Kørsel i Tyskland

Går turen til Alperne er det uundgåeligt at køre igennem Tyskland. Derfor er der nogle særskilte regler, du skal forholde dig til. I motorvejslandet er det lovpligtigt at køre med vinterdæk mærket med M+S (mudder+sne) og bjerg- og snefnugsymbolet. I Tyskland er der over 4.500 trafikkameraer fordelt på lyskryds- og fartkameraer, faste fartkameraer samt strækningskontrol. Bliv klogere på bildæk.

Kørsel i Østrig

Udover du skal købe en vignette for at køre lovligt i Østrig, er der også krav om vinterdæk i perioden 1. november til 15. april. Dækkene skal være mærket med M+S og have en dækmønsterdybde på minimum 4 mm. I Østrig er det desuden lovpligtigt at have en sikkerhedsvest til alle i bilen samt en nødhjælpskasse i bilen. I Østrig findes der over 1.300 fartkameraer, hvilket primært er faste fartkameraer. Læs om miljøzoner i Europa.

Kørsel i Schweiz

I Schweiz skal du, som i Østrig, anskaffe dig en vignette til lovlig kørsel i landet. Der er ikke krav om vinterdæk. Du kan dog få en bøde, hvis du hindrer trafikken grundet sommerdæk. Det er værd at være opmærksom på, at det i Schweiz er obligatorisk at køre med snekæder i områder, hvor det er skiltet med det. Disse skal som minimum være monteret på trækkende hjul. Advarselstrekanten skal desuden være inden for rækkevidde i Schweiz. Derfor må den ikke ligge i bagagerummet af din bil. I Schweiz er det ikke lovligt at have enheder, som advarer om placeringen af fartkameraer. Vi anbefaler derfor, at du slår alarmer for fartkameraer fra i din Saphe Link app. Det gør du ved at trykke på ’Alarmer’ under indstillinger og derefter slå alle de blå alarmer fra. Derved får du stadig alarm for ulykker, bil i nødsporet og lignende alarmer, som fremmer trafiksikkerheden.

Kørsel i Frankrig

I Frankrig skal du være opmærksom på motorvejsbetaling. Derfor er det en god idé at have hævet lidt euro, hvis kortlæseren i betalingsanlægget ikke virker. Der er ikke krav om vinterdæk. Dine dæk skal dog have et minimumsdækmønster på 3,5 mm. Snekæder er nogle steder i Frankrig lovpligtige. Snekæderne skal monteres på de trækkende hjul, hvis du kører igennem disse områder. Dertil er der en hastighedsgrænse på 50 km/t med snekæder på bilen. Advarselstrekant og sikkerhedsvest er ligeledes lovpligtigt i Frankrig. Ligesom i Schweiz er det ikke lovligt at få information om præcis placering af fartkameraer. Vi anbefaler også her at slå alarmer for fartkameraer fra i din Saphe Link app. Det gør du ved at trykke på ’Alarmer’ under indstillinger og derefter slå alle de blå alarmer fra.

Kørsel i Italien

Italien minder om Frankrig med alle dets betalingsanlæg på vejene. Derfor er lidt euro i pungen en god ting at have med hjemmefra. Italien er det land i Europa, der har flest fartkameraer (cirka 11.000 stk.). Fartkameraerne omfatter trafiklyskamera, faste fartkameraer samt strækningskontrol. Går turen til Aosta-dalen, skal du være opmærksom på at have vinterdæk på eller have snekæder med. Som i Frankrig er det lovpligtigt at have en sikkerhedsvest og advarselstrekant med i bilen.

Tjek vejnettet, inden din kør-selv-skiferie

Det er en god idé at tjekke op på vejarbejdssituationen i udlandet inden familie og venner placeres i bilen, og I ruller afsted. Vi anbefaler at tjekke FDM's køreprognose , for at få optimale betingelser på vejen.

Det praktiske til turen

Det er en god idé at have styr på de gængse rejsedokumenter. Disse omfatter pas, kørekort, blå sygesikringsbevis og original registreringsattest på bilen. Desuden er det en god idé at have det røde kort til vejhjælp i udlandet med. Et ekstra råd er at tjekke op på din rejseforsikring. At have styr på denne betaler sig mange gange tilbage, hvis uheldet er ude. Læs om fartkontrol i Europa.

Bøder i Europa

Europæiske lande kan inddrive bøder i Danmark. Dette sker typisk, hvis bøden er over 70 euro. EU-lande kan inddrive bøder via de danske myndigheder eller et inkassobureau. Se oversigten over udvalgte bødetakster i EU. Tjek altid op på hvad hastighedsgrænserne er i de lande, du kører igennem. Vi håber, du er klædt godt på til din kør-selv-skiferie og ønsker dig en god ferie til de sneklædte bjerge. OBS: Vi gør opmærksom på, at ovenstående er vejledende information. Undersøg altid selv lokal eller national lovgivning.

Reading next

Måske årets vigtigste julegave?
5 tips til en mere komfortabel køretur gennem Europa