Gode råd til bilvask om vinteren

Gode råd til bilvask om vinteren

Gode råd til bilvask om vinteren

Gode råd til bilvask om vinteren

En ren bil er ikke blot flot og rar at køre i, men kan også spare dig penge over tid. Udlader du at holde din bil ren i vintermånederne, kan det forringe bilens generelle stand. Det kan resultere i øget værditab og give trælse værkstedsregninger. I denne artikel giver vi dig gode råd til bilvask om vinteren alt efter din tid og dit temperament.

Den hårdeste årstid for din bil

Bilvask om vinteren handler om at vedligeholde bilen bedst muligt uden alt for meget arbejde. Vinteren er en ekstrem hård tid for en bil i Danmark. Salt, kemikalier og større mængder af trafikfilm er hårdt for din bil.

En god forberedelse af din bil inden vinteren kommer, gør den også nemmere at holde i vintermånederne.

For at minimere risikoen for fremtidig rust, er det en god idé at rengøre skærmkasser og undersiden af døre / bagklap hver gang du vasker bil. Spul også alle mellemrum mellem paneler for at fjerne salt.

Om vinteren bliver din bil hurtigt beskidt igen efter vask. Derfor anbefaler vi at vaske på strategiske tidspunkter og oftere samt at have fokus på nogle bestemte steder, hvilket vi kommer ind på lidt senere i artiklen. Derudover giver vi også råd til måden, du vasker din bil på. Det kan have en indflydelse på bilens lak og derfor også fremtoning og værdi af bilen ved et potentielt salg.

Tjek vejrudsigten, inden du vasker bil

For at holde bilen ren så længe som muligt anbefaler vi at kigge på vejrudsigten. Kig efter tørvejr. Så er chancen for tørre veje lidt større og dermed mindre skidt, der sætter sig fast på din bil lige efter vask.

Salt og andre kemikalier, der sætter sig på bilen over vinteren, kan skade lak og dele på bilen. Derfor kan det være en god idé at vaske bil en til to gange om måneden om vinteren. Nogle skal måske vaske bil en gang om ugen, hvis man kører meget motorvej i dårligt vejr. Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget du bruger din bil.

Giv bilen en grundig håndvask med lakforsegling, når du sætter vinterhjul på bilen i efteråret, igen omkring jul og så igen, når sommerhjulene monteres. Imellem disse grundige håndvaske kan du vaske lidt mere overfladisk, hvilket vi kommer ind på nu.

Tænk over måden du vasker bil på

Vasker du normalt bil derhjemme, kan det være, du har lukket for vandet på grund af frost. Hvis dette er tilfældet, står du som bilejer tilbage med to alternativer til at vaske bil: En vaskehal eller en gør-det-selv bilvask, der bliver mere populært rundt i Danmark.

Begge måder at vaske bil på har sine fordele og ulemper.

Vaskehal

En traditionel bilvask ved tankstationen er nem og hurtig, men er ofte ikke så grundig, hvis din bil er beskidt. Dertil kan en vaskehal også give mange ridser i lakken over tid. Dette er ofte tydeligt på mørke biler, hvor der med tiden kommer cirkler i lakken og en mat fremtoning. Faktisk kan en vaskehal ridse lakken så meget, at det går udover bilens værdi, hvis det ikke bliver professionelt poleret en gang imellem. Vaskehallen er dog en nem, hurtig og relativt billig måde at få vasket bil på.

Vælger du den traditionelle vaskehal, anbefaler vi at bruge en forvask på sprayflaske samt en fælgrens. Undersøg inden om du må bruge medbragte produkter ved den vaskehal, du benytter. En forvask kan være en trafikfilmfjerner eller et affedtningsmiddel som en All Purpose Cleaner. Sprøjt det på og lad det sidde i 2-5 minutter, så det kan virke. Dette forarbejde kan minimere ridser og gøre bilen mere ren, fordi vaskehallen ikke skal slæbe så meget snavs over bilen.

Gør-det-selv bilvasken

Gør-det-selv bilvasken, hvor der er en højtryksrenser, tilhørende børster samt forskellige typer vaskekemikalier, kan være mere tidskrævende end en vaskehal. Du har dog selv fuld kontrol over bilvasken og kan dermed være mere grundig. Denne type bilvask kan også minimere ridser, hvis du følger anvisningerne ved vaskestedet.

Til en overfladisk, men hyppig, vinterbilvask kan du benytte en berøringsfri metode. Ved en gør-det-selv bilvask kan du være hurtigt færdig ved blot at spraye en god forvask på bilen og fælgrens på. Lade det dvale i 2-5 minutter og spray det grundigt af med højtryk. På den måde får du en 90 % ren bil, uden at ridse den. Det koster ikke alverden og er meget hurtigt.

Du kan selvfølgelig også følge retningslinjerne ved bilvasken og gøre det grundigt. Ved nogle gør-det-selv bilvaske må du tage dine egne rengøringsprodukter og spande med. Så kan du vaske bil som derhjemme. Det kan være en god idé at vaske ved en gør-det-selv bilvask, da de har varmt vand og miljøsikret afløb.

Bilvask derhjemme

Vasker du bil derhjemme, anbefaler vi at vaske i plusgrader. Vask gerne midt på dagen i sollys, hvilket er i modsætning til om sommeren. Om vinteren er der ikke så stor chance for at rengøringsprodukter tørrer ud på lakken som om sommeren. Vask midt på dagen for at mindske chancen for at rengøringsprodukterne fryser på lakken. Du kan med fordel bruge varmt vand til at vaske bil i. Husk at skylle bilen grundigt inden kontaktvask, så mindsker du muligheden for ridser og minimerer dit arbejde. Læs mere om bilvask her.

Bliv klogere på bilvask.

Husk disse udsatte steder

Våde og saltede veje danner grobund for at snavs sætter sig på udsatte steder på din bil. Disse steder er skærmkasser, undersiden af døre og dørfalser samt hjul. Salt og vand har også en tendens til at komme ind i alle kroge af bilen.

For at minimere chancerne for fremtidig rust er det en god idé at rengøre skærmkasser og undersiden af døre / bagklap hver gang du vasker bil. Spul også alle mellemrum mellem paneler for at fjerne salt.

Ligeledes kan det også betale sig at vaske hjulene med en god fælgrens. Det er måske mest relevant, hvis du kører med alufælge om vinteren. Flyverust fra bremser, tjære/gummi fra dæk og veje samt skidt kan bage sig fast på fælge, fordi de bliver varme. Hvis du gerne vil have pæne alufælge over tid, kan det betale sig at give dine fælge lidt kærlighed over vinteren.

Vasker du din bil i hånden, enten derhjemme eller ved en gør-det-selv bilvask, anbefaler vi også at spule så meget af bunden af bilen, som du kan komme til. Det tager den værste saltopbygning. Alternativt, hvis du har en fliserenser til din højtryksrenser, kan du vende den på hovedet og rense undersiden af din bil.

Vi håber, at disse råd til bilvask om vinteren hjælper dig til at spare tid og have en flot og ren bil over vinteren.

Reading next

Saphe Drive Pro-brugere er de mest aktive bidragsydere til trafikfællesskabet