Brug af digitale apparater under kørsel giver klip i kørekortet

Det er vigtigt at forstå risiciene ved brug af håndholdte apparater under kørsel. Ikke alene er det ulovligt, men det øger også risikoen for ulykker. Læs videre for at blive klogere på de specifikke regler og konsekvenserne af at overtræde dem, så du kan undgå klip i kørekortet og bevare din og andres sikkerhed på vejen.

Brug af digitale apparater under kørsel giver klip i kørekortet

Brug af digitale apparater under kørsel giver klip i kørekortet

Brug af digitale apparater under kørsel giver klip i kørekortet

Ifølge færdselslovens §55 må "førere af køretøjer under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater”.

Bilister må altså ikke benytte sig af teleudstyr som eksempelvis mobiltelefoner, GPS’er, smartwatches, tablets, computere med videre, og hvis dette overtrædes, gives der både klip i kørekortet og bøder. Vi giver dig her et hurtigt overblik, så du er på den sikre side og ikke tager unødvendige risici og sætter din eller andres sikkerhed på spil.

5 hurtige om reglerne for brug af digitale apparater under kørsel

1. Fastmonterede apparater er sikre og lovlige

Du må gerne bruge din bils touchskærm under kørsel til eksempelvis at skifte musik, da den anses som fastmonteret. Det samme gælder for fastmonterede mobiltelefoner, GPS’er med videre, så længe opmærksomheden ikke er rettet mod det gældende apparat i for lang tid.

2. Håndholdte apparater er også ulovlige ved fuldt stop

Du betragtes stadigvæk som værende i en kørende tilstand, selvom du holder for rødt lys eller er i kø, og må derfor ikke bruge håndholdt mobil, GPS, tablet eller andre apparater.

3. Straffen er et klip i kortet og 2.000 kr. i bøde

Straffen for brug af et håndholdt apparat under kørsel udløser både et klip i kørekortet, en bøde på 1.500 kr. og en udgift på 500 kr. til Offerfonden.

4. Brug kun smartwatch med stemmestyring

Du må ikke trykke på knapperne på dit smartwatch, selvom det er fastmonteret på dit håndled, men du må gerne bruge det håndfrit ved eksempelvis at kigge på det eller betjene det gennem stemmestyring.

5. Saphe er lovligt at bruge

Fastmonterede Saphe enheder er fuldt ud lovlige at benytte og betjene under kørsel samt at betjene på Apple CarPlay og Android Auto, der er muligt med Saphe Drive Pro. Funktionen på din touchskærm skal bruges hensigtsmæssigt og forsvarligt, da du selvfølgelig stadigvæk bevæger dig med stor hastighed.

Reading next

Fartkontrol.nu GRATIS alternativ
Miljøzoner i Tyskland 2021: Miljømærke er nødvendigt i Tysklands storbyer