Bilsyn: Tjek disse ting inden bilen skal til syn

Bilsyn: Tjek disse ting inden bilen skal til syn

Bilsyn: Tjek disse ting inden bilen skal til syn

Bilsyn: Tjek disse ting inden bilen skal til syn

Indkaldelsen til bilsyn tikker ind i e-Boksen, og en lille angst for en dyr regning og omsyn sniger sig måske ind. Bilsynet er nemlig som en eksamen for din bil – den skal overholde visse sikkerheds- og miljømæssige forhold. Din bil bliver tjekket efter i sømmene og kan måske resultere i en ekstra tur til mekanikeren.

I denne artikel giver vi tips og tricks til bilsyn. Hvad kan du tjekke og udbedre selv, samt hvad du skal have professionel hjælp til. Om din bil skal til bilsyn eller ej, opfordrer vi til jævnligt at tjekke din bil efter.

Ting du selv kan tjekke og udbedre

Der er en håndfuld ting, du selv kan tjekke, inden du kører til bilsyn, hvis du ikke ønsker at køre din bil forbi mekanikeren til et før-syns-tjek. Det er primært ting vedrørende færdselssikkerheden.

Brug fem minutter på at tjekke din bil igennem og undgå at din bil bliver betinget godkendt eller kaldt til omsyn. Et omsyn kan betyde et køreforbud, og at bilen skal hentes af et fejeblad og køres til mekanikeren.

Tjek at du har toppet op på sprinklervæsken, og at dine viskerblade er bløde i gummiet og uden hakker eller lignende. Tjek desuden om dine sidespejle er i god stand og ikke er løse. Opdager du, at din bil har nogle af disse fejl, vil det betyde en betinget godkendelse. Det betyder, at du skal udbedre fejlene, før bilen er lovlig at køre i.

Tjek sammen med en anden person, at alt lys på bilen virker. Dette omfatter bag- og forlygter, nummerplade- og bremselys samt tåge- og nærlygter. Hvis der er fejl på bilens lygter, skal bilen til omsyn.

Har du en dieselbil kan det være fordelagtigt at køre en god tur i bilen med høje omdrejninger, således at bilen er godt varm. Det giver nemlig et mere retvisende billede i forhold til emissionstesten af din bil. Dieselbiler kan sode til, og skal derfor varmes godt igennem en gang imellem. Dette kan blandt andet fikses ved at køre en tur på motorvejen i 3. eller 4. gear. Ideelt set skal en dieselbil afsodes 3-4 gange årligt, hvis du kører under 15.000 kilometer eller ofte kører korte ture.

Undgå bøder og øge din tryghed på vejen - kør med en Saphe trafikalarm. Find den der passer dig her.

Ting du selv kan tjekke, men skal have en professionel til at skifte

Bremser er en vigtig del af bilens mekanik, og er derfor også årsag til omsyn, hvis disse ikke fungerer optimalt. Fejl på bremser kan være slidte skiver og klodser, defekt bremsekaliber eller utætte bremseslanger og dermed ikke nok bremsevæske i systemet. Kan du trykke din bremsepedal over halvvejs ned, kan det tyde på for lidt væske i systemet. Oplever du din bils bremser larmer eller skurrer ved kørsel, eller trækker skævt ved opbremsning, er det tegn på dine bremser ikke fungerer optimalt. Kør derfor til mekanikeren.

Du kan også tjekke for stenslag i ruden, særligt ud for synsfeltet, og om der er advarselslamper, der lyser under kørsel. Tjek desuden om bilens horn virker, og om forrudevaskeren fungerer. Hvis der findes fejl eller mangler i ovenstående, vil bilen blive indkaldt til omsyn.

Oplever du, at din bil drypper olie, kan det også betyde et omsyn. En utæt udstødning eller ikke tilstrækkeligt fastgjort udstødning udløser også et omsyn.

Salt på vejen i Danmark betyder desværre, at rust kan forekomme, hvilket også kan være en årsag til omsyn. Du kan selv tjekke for rust i skærmkanter og andre paneler. Er der rust, kan det være en god idé at køre til mekanikerne for at få tjekket, om der er rust andre steder, som f.eks. i undervognen. Rust i bærende dele i undervognen, eller skarpe kanter i skærmkanterne, kan betyde omsyn.

Tjek både sommer- og vinterdæk

Tjek at alle bilens dæk har minimum 1,6 millimeter dækmønster tilbage. Den generelle anbefaling er dog at have minimum tre millimeter mønster på alle dæk. Tjek dækmønsteret med en 10- eller 20-krone. På kanten af begge mønter, er der en tekst, der måler cirka tre millimeter. Kan du se teksten på kanten af mønten, har du under tre millimeter mønster tilbage. Husk at tjekke mønsterdybden på hele dækkets kontaktflade. Det vil sige yderst, i midten og inderst. Dæk kan nemlig slides skævt, hvis der ikke er korrekt tryk i dækket, eller sporingen af hjulene ikke er i orden.

Bliv klogere på de forskellige bildæk der findes her.

Tjek om dækkene er møre eller har synlige skader. Er der det, skal de skiftes. Det anbefales at holde ekstra øje med dæk, når de er over seks år gamle. Produktionsdatoen kan du finde på dækkets side. Det er ofte mærket med fire tal, f.eks. 4014, for uge 40 i 2014.

Skal interiøret i din bil friskes op? Læs vores artikel om indvendig rengøring og hvilke ting du skal huske.

OBS: Artiklen er ikke en udtømmende liste over punkter en synshal gennemgår ved bilsyn. Er du i tvivl om der er fejl eller mangler på din bil, anbefaler vi at opsøge et værksted og få udbedret eventuelle fejl.

Reading next

Miljøzoner i Danmark: Det betyder zonerne for dig
Fartkontrol i Italien: Se typerne af fartkontrol i Italien