5 tips til at gøre din bil vinterklar

Vintervejret kommer ofte snigende, og bilen er måske ikke gjort vinterklar. De fleste har sikkert prøvet at komme ud til bilen en frostklar morgen med lidt for travlt og bum. Ruderne er frosset til. Ikke lige det, der var tid til. Og hvor var det nu lige den isskraber var? Du beslutter at ofre et kort fra pungen til den værste is på ruden. Så er det ellers ind i bilen og skrue helt op for blæserne. Du giver et godt skud sprinklervæske og håber vinduesviskerne tager det sidste is. Du lister afsted med 5 km/t og kigger ud gennem to små pletter i foruden. Øv en morgen. I denne artikel giver vi dig 5 tips til at gøre din bil vinterklar, så du undgår at stå med håret i postkassen en frossen morgen i efteråret.

5 tips til at gøre din bil vinterklar

5 tips til at gøre din bil vinterklar

5 tips til at gøre din bil vinterklar

Vinterdæk med mønster

Selvom der måske ikke er så meget sne i Danmark, har vinterdækkene stadig sin berettigelse. Vinterdækkene vi bruger i Danmark, er nemlig lavet til at håndtere de våde veje vi til gengæld ofte har. En tommelfingerregel er at skifte dæk omkring slut oktober og start november, så er du vinterklar. Skifter du dækkene selv, skal du være opmærksom på anbefalingen om minimum 3 mm mønster på yder, midt og indersiden af dækket. Tjek også dæktryk. Du kan finde anbefalede dæktryk ved dørfalsen i din bil eller i instruktionsbogen. Bliv klogere på bildæk.

Batteri med strøm på

Hvert år oplever mange startproblemer med bilen, da kulde tærer på batteriet. Det skyldes ofte et gammelt og træt batteri. Det er ofte et fald på op til 50 % af batteriets kapacitet, der er skyld i startproblemerne. Du kan få tjekket dit batteris tilstand ved mekanikeren, hvis du alligevel skal have skiftet til vinterdæk. En tommelfingerregel er, at hvis batteriet er over 5 år gammelt, er det en god idé at købe et nyt.

Lygter der virker

Vinterens korte dage sætter krav til, at du kan se andre trafikanter, og at de kan se dig. Derfor skal lygterne på din bil være tiptop. Tjek, at lygterne for og bag virker – kort-, langt-, blink- og bremselys. Anskaf dig en ekstra pære eller to, hvis du selv kan skifte dem. Så kan du skifte en pære, hvis den går og derved måske undgå en bøde. Læs også: Tjek disse ting inden bilen skal til syn.

Rengøring af ruder

Ligesom lygterne er det vigtigt at kunne se vejens forløb og det omkring den. Derfor skal ruder i bil også være klare. Giv dem en god rengøring inde og ude. Tjek gummiet på dine vinduesviskere. De skal være bløde og uden hakker eller revner. Når du er ved fronten af bilen, kan du også fylde sprinklervæsken op. Lovmæssigt skal der altid være til en tur. Skrab isen af eller fjern duggen fra ruderne. En isskraber er bilistens tro følgesvend i vintermånederne. Læs om gode råd til at vaske bil om vinteren.

Oprydning i bilen

En god oprydning i bilen kan minimere dug i bilen. Tøj, dåser og andet skrald i bilen kan suge fugt til sig, der gør det svært at se ud ad ruderne. Der findes også mange husråd lige fra barberskum til opvaskemiddel, til at minimere dug på indersiden af ruderne. Du kan også vælge at købe antidug-klude der kan holde duggen i skak.

Bonus tips til øget tryghed på vejen

Hav altid en refleksvest, advarselstrekant, lygte og et tæppe med i bilen. Så kan du holde forsvarligt i vejkanten, hvis du skulle opleve vanskeligheder i vinterens kulde og mørke. Kører du med en Saphe trafikalarm, kan du melde bil i nødsporet ind. Så højner du sikkerheden for bilisten i nødsporet og for andre bilister på vejen. Har du ikke en Saphe trafikalarm endnu, så kan du finde den der passer dig bedst her.

Reading next

Fartkontrol i Sverige: Stærekasser holder farten nede
Bilvask-guiden til vaskehal og håndvask af bil