2 grunde til knapper i bilen er mere sikkert end touchskærme

Touchskærme i biler vinder frem, faktisk så meget at store dele af nye bilers funktionaliteter styres fra disse skærme. Men er det en god idé med touchskærme i biler frem for gode gammeldags knapper? I denne artikel, dykker vi ned i positiver og negativer ved touchskærme og knapper.

2 grunde til knapper i bilen er mere sikkert end touchskærme

2 grunde til knapper i bilen er mere sikkert end touchskærme

2 grunde til knapper i bilen er mere sikkert end touchskærme

Udrulningen af touchskærme

Touchskærme bliver mere udbredte, dels i bilproducenternes favør kombineret med en efterspørgsel fra kunder. Mange biler, i et bredt prisleje, har Android Auto og Apple Carplay som standard. I mange nye biler er knapper også kun forbeholdt til rattet, mens resten af bilen indstilles og justeres via en touchskærm centralt placeret i bilen.

Nogle biler har faktisk helt udfaset knapper. For mange er det måske velkomment, at meget kan indstilles via en touchskærm. Touchskærme gør det også muligt for bilproducenter at sende opdatering ud, der kan gøre brugeroplevelsen bedre. Touchskærme har dog også nogle negativer udover aftryk af fedtede fingre.

Studier omkring opmærksomhed og bilisme peger på, at skærme, om det er mobilskærme eller skærme i bilen, er meget opmærksomhedskrævende at benytte. Det kræver godt hånd-øje koordination at betjene en touchskærm under kørsel i modsætning til knapper.

Det er fordi der ingen taktil feedback er. Den taktile feedback, som knapper giver, er også efterlyst af mange motorjournalister. Om det er motorjournalisterne, forbrugerne eller bilfabrikanterne selv, begynder nogle biler at have haptisk feedback i touchskærme.

Konkret betyder indførelsen af touchskærme, at den gennemsnitlige bremselængde for bilister stiger med fire til fem billængder. Desuden afviger bilister i højere grad i vognbanen med en halv meter eller mere, når touchskærme benyttes. Touchskærme er derfor ikke just trafiksikkerhedsskabende trods lækkerheden og simpliciteten, de kan tilbyde.

Læs også: Undgå disse faldgruber og bliv en mere opmærksom bilist

Fordele ved knapper i bilen

Selvom knapper ikke kan softwareopdateres og ser så strømlinede ud som touchskærme, har knapper en række fordele. Først og fremmest får du en taktil feedback, når du trykker på en knap.

Dermed er der ikke nogen tvivl om, at du har trykket på knappen. Derfor kan du holde fokus på vejen. Dernæst kan du i højere grad føle dig frem og mærke, om du justerer noget i bilen.

Det kan eksempelvis være varmen eller lydniveauet i bilen. Knapper kan altså give en sikkerhed for brugeren, som touchskærme har svært ved at give. Du er ikke i tvivl, når du har trykket, og for det meste ved du, at du trykker på den rigtige knap. Selvom knapper kan være lidt gammeldags, kan det faktisk gavne trafiksikkerheden.

Saphe trafikalarmer og knapper

Saphe trafikalarmer har en skærm, knapper og lyd. Saphe ønsker at skabe tryghed i trafikken og derfor benytter alle Saphes trafikalarmer knapper. Saphe One og One+ har knapper, en lysdiode og alarmlyde. Med disse trafikalarmer behøver du ikke at fjerne fokus fra vejen ved alarmer.

Saphe Drive benytter en skærm til information, ligesom den også har knapper og alarmlyde. Saphe trafikalarmer giver tydelige alarmtoner, når du skal være opmærksom i trafikken.

Derfor kan du placere den, hvor du vil i din bil. Vi anbefaler at have den inden for rækkevidde og perifært i dit synsfelt. Så kan du både se og høre alarmtyper og indberette alarmer uden at fjerne fokus fra vejen. Har du ikke en Saphe trafikalarm i din bil endnu? Med en Saphe trafikalarm kan du undgå fartbøder og ulykker.

Reading next

Vores mission er simpel - vi vil skabe tryghed i trafikken
Uopmærksomhed og manglende orientering forårsager dødsulykker