Undgå bøden - Sne og is på bilen kan blive dyrt

Korte dage og lav temperatur kan være ensbetydende med sne og is i det danske landskab. Selvom sneen lyser vinterlandskabet op i en ellers mørk tid, betyder det ofte ekstra arbejde for bilejere de fleste dage om vinteren. Sne og is skal nemlig af bilen inden kørsel både for din egen og dine medtrafikanters skyld. I denne artikel gennemgår vi konsekvenserne ved ikke at fjerne sne og is på din bil, inden du bevæger dig ud i trafikken. Vi giver også dig gode råd til at fjerne sne og is samt minimere dug, så du er sikker i trafikken og samtidig sparer tid.  

Undgå bøden - Sne og is på bilen kan blive dyrt

Undgå bøden - Sne og is på bilen kan blive dyrt

Undgå bøden - Sne og is på bilen kan blive dyrt

Kørsel med sne og is på din bil kan udløse en betinget frakendelse

Sne og is på din bil kan udgøre en risiko for andre i trafikken og dig selv. Duggede ruder besværliggør udsynet og kan selvsagt kompromittere sikkerheden i trafikken. Det er vigtigt, at sneen og isen fra ruder fjernes helt samt ruderne afdugges inden kørsel. Udover dette skal lygter og nummerplade være klare og synlige. Et sidste og vigtigt aspekt i sne og isfjerning, inden kørsel, er at fjerne sne og is fra taget af din bil og andre flader. Sne på taget kan nemlig være til fare for andre i trafikken, hvis det frigør sig under kørsel. De fleste af os bilister har sikkert oplevet at køre bag en bil eller lastbil, hvor en stor sne- eller isflage frigør sig fra taget på forankørende. Det kan både være ubehageligt og farligt. I ekstreme tilfælde kan dette beskadige din forrude eller forenden af din bil. Derfor er det både god skik og et krav at fjerne sne og is fra din bils flader inden kørsel. Overholder du ikke kravene med sne og isfjerning fra ruder, lygter, nummerplade og flader samt afdugning af bilen, kan politiet udskrive en bøde. Bøden starter fra 1.000 kroner og kan stige til en betinget frakendelse ved grove tilfælde.

Sådan fjerner du sne på bilen og minimere ridser

Sne- og isfjerning fra din bil kan være forbundet med ridser og skader, hvis ikke gjort korrekt. Ultimativt kan dette forringe værdien af bilen eller kræve en polering. Som tidligere beskrevet skal sne fjernes fra din bil. Målet er, at der kun er et lille lag sne tilbage på bilen, efter du har ryddet den. Til det kan du bruge en snekost eller en løvblæser. Målet er at få fjernet så meget sne som muligt uden at komme for meget i kontakt med lakken på din bil. Is og snavs der sidder på din bil kan nemlig agere som sandpapir, hvis du slæber det over lakken. Hvis du vil være meget delikat mod din bils lak, kan du vikle en eller flere mikrofiberklude rundt om snekosten med elastikker for at mindske ridser. Du kan også blæse sneen af din bil med en løvblæser for en kontaktfri og dermed ridsefri snefjerning. Undgå at bruge hårde redskaber som isskraberen, skovle, handsker eller lignede. Undgå ligeledes at læne dig op ad din bil. Knapper, lynlåse og lignende kan ridse lakken. Kan du ikke nå hele taget på din bil, kan du stå på dit bildæk for at komme op i højden.

Sådan fjerner du nemt is på din bil

Is på en bil kan være genstridigt at fjerne. Start derfor med at tænde din bil samt varme i ruder og sidespejle. Varmen indefra hjælper med at smelte isen på bilen. Isen skal fjernes fra ruder, lygter og nummerplade. Til det kan en isskraber bruges. Den ridser ikke, hvis den bruges fladt på ruder. For at gøre isfjerning hurtigere kan du benytte isfjerner-spray. Den smelter is hurtigt, så det er lige til at skrabe af. Et forebyggende middel til at mindske isopbygningen, og gøre fjernelse heraf nemmere, er at benytte en rudeforsegler. Det skaber en hydrofobisk hinde, der gør det sværere for is at binde sig til ruden. Ligeledes højner det din sikkerhed under kørsel i regnvejr, da vandet perler af ruden. Vær opmærksom på, at nogle isfjerner-sprays fjerner rudeforsegler over tid. Af den grund, skal sådan en forsegling udføres igen. Det er også muligt at købe isfjerner med rudeforsegler i. Undgå at benytte redskaber, der ikke er beregnet til at fjerne is med. Det ridser unødigt og besværliggør processen. Inden vinteren kan du med fordel følge disse råd for at gøre din bil vinterklar.

Minimér dug i bilen med disse råd

De fleste af os har sikkert prøvet at få fjernet alt is og sne, for så at sætte sig ind i en totalt dugget bil. Så kan man ellers sidde der i fem minutter og vente på bilen afdugges. Først og fremmest er det en god idé at starte bilen inden, du påbegynder sne og isfjerning, således bilen kan varme op indvendigt. Det minimerer den mængde dug, du vil skabe, når du stiger ind i bilen. Dertil anbefaler vi at holde din bil ren indvendigt samt at benytte gummimåtter om vinteren. Begge disse tiltag mindsker fugtighed i bilen og derved dug. Du kan også anvende et anti-dug produkt på dine ruder. Vi håber, disse råd hjælper dig på vej i vintervejret, og gør det nemmere at holde din bil flot og ridsefri.

Reading next

Undgå dårlig bilkarma – 5 gode færdselsråd
Sommerdæk, vinterdæk eller helårsdæk? Hvilke bildæk skal du vælge?