Kom sikkert frem i vintervejret: Kørsel på sne og is

Vinterhalvåret byder ofte på glatte veje, om det er sne, is eller sjap. En tommelfingerregel du kan bruge er, at hvis der er is på din forrude er det også på vejen. Er der sne på vejen, er der selvsagt mere glat, og derfor skal vi som bilister tage vores forholdsregler.

Kom sikkert frem i vintervejret: Kørsel på sne og is

Kom sikkert frem i vintervejret: Kørsel på sne og is

Kom sikkert frem i vintervejret: Kørsel på sne og is

I denne artikel giver vi dig tips, så du kan komme sikkert frem i vintervejret.

Inden du kører afsted

Når vinteren gør sit indtog, betyder det ofte længere transporttider for os bilister. Bilen skal skrabes for sne og is, den skal afdugges og trafikken glider langsommere.

Derfor er det en god idé at tage afsted i ekstra god tid. Det er ærgerligt at være kommet for sent afsted og samtidig ikke kunne køre den hastighed du plejer.

Når du skal afsted, er det vigtigt at få skrabet dine ruder fri for sne og is samt fejet sne væk fra bilen. Det kan nemlig koste dig en bøde, hvis du ikke gør det tilstrækkeligt. Læs mere om sne- og isfjerning her.

Om vinteren er det uforsvarligt at køre med sommerdæk. Det eneste tidspunkt et sommerdæk matcher et vinter- eller helårsdæks præstationer om vinteren er ved kørsel på tør vej – og det har vi sjældent om vinteren. Læs mere om helårs- og vinterdæk i denne artikel.

Derfor er det en rigtig god idé at sætte helårsdæk eller vinterdæk på din bil. Så har du de bedste forudsætninger for at køre sikkert i vintervejret.

Når du kører om vinteren, kræver det ofte mere af din koncentration som bilist. Det er ofte mørkt, udsynet er dårligt, og det er måske glat. Derfor er det ikke unormalt, at du bliver mere træt af at køre bil om vinteren, fordi du skal orientere dig mere.

Kørsel på sne og is

Når underlaget er glat, skal du måske justere din kørestil lidt. Her handler det om at betjene bilen med rolige bevægelser. Det vil sige, rolig indstyring i sving, progressiv nedbremsning og jævn acceleration.

Kørsel i vintervejr handler om at holde hjulene rullende og undgå, at de skrider. Når et bildæk skrider på underlaget, har det meget svært ved at styre, bremse eller accelerere.

Begynder din bil at skride er det vigtigt at tage det med ro og bevæge dig roligt.

I vintervejret går alt langsommere i trafikken grundet det glatte underlag. Det betyder også, at vi skal holde mere afstand til hinanden, når der er sne og is på vejen. Faktisk skal vi holde op til 10 gange mere afstand.

Når vejene er sne- eller isdækkede, kan det være en god idé at starte i 2. gear. Med det får du lidt mere moment og der er mindre chance for hjulene spinder. Dertil kan du også holde bilen i samme gear i længere tid, så du undgår at miste momentum i sneen.

Hvis du sidder fast, kan du slå ESC eller bilens antispin fra. Det system kan nemlig sabotere kraftoverførslen til underlaget.

Slutteligt kan det være en god idé at bruge din motorbremse så meget som muligt. Det vil sige, du blot holder din bil i gear, når du har sluppet speederen. Så decelererer din bil roligt uden at skride. Det kan du med fordel gøre i god tid og krydre det med en blid nedbremsning, når du skal til standsning. Så kommer du sikkert til et stop i glat føre.

Vi håber, at disse tips hjælper dig til at komme sikkert frem i vintervejret, og du kan nyde det smukke vintervejr på din køretur.

Reading next

I førersædet med Benedicte Engel
9 råd til myldretid og kø på motorvej