48% af os tager fejl af farttavler – er du en af dem?

48% af os tager fejl af farttavler – er du en af dem?

48% af os tager fejl af farttavler – er du en af dem?

48% af os tager fejl af farttavler – er du en af dem?

Danskere har sværest ved at forstå den blå farttavle

Det er ikke så underligt, hvis du er stødt på en blå firkantede farttavle og næsten har fået grå hår af at skulle gennemskue dens betydning. Du er heldigvis ikke den eneste.

I en digital vejskilte-test foretaget af Vejdirektoratet har 48% af 230.000 danskere taget fejl af tavlens betydning. De tror, at farttavlen indikerer en hastighedsbegrænsning, hvilket ikke er tilfældet. I stedet er der tale om en anbefalet maksimal hastighed.

I testen blev der spurgt ind til ni af de sværeste vejskiltes betydning, hvor den blå farttavle med overlegenhed er den, der driller flest danskere. Det tyder på, at en stor del af danskerne ikke kan skelne mellem de forskellige typer af tavler, og kan nemt komme til at forveksle en oplysningstavle med en forbuds- eller påbudstavle.

Typiske farttavler, der nemt kan tages fejl af

Uanset karakteren af skiltningen anbefaler vi, at du altid følger anvisningen, så vi alle kan føle os sikrere i trafikken. Vi giver dig her et overblik over de typiske farttavler.

Oplysningstavle: Blå farttavler

Generelt er de blå firkantede tavler oplysningstavler, der giver information om andre færdselsmæssige forhold. I eksemplet her angiver tavlen en anbefalet hastighed og fortæller, at vejen ikke er egnet til kørsel med højere hastighed.

Du vil derfor ikke få en bøde for at køre for stærkt, hvis du møder en blå oplysningstavle med 40 km/t i en byzone, og holder dig til maksimalt 50 km/t, der er den tilladte hastighed i en byzone.

Oplysningstavle: Krybespor

Denne oplyser, at der er en særlig vognbane til højre, kaldet et krybespor, der skal benyttes af køretøjer, der kører med en lavere hastighed end den, der er angivet for den øvrige kørebane.

Forbudstavle: Runde sorte farttavler

Forbudstavler angiver særlige forbud. Tavlen er rund med rød rand, der angiver forbuddets art. Den fortæller, at der er tale om en maksimal tilladt hastighedsbegrænsning. Den sorte farttavle betyder det samme som den almindelige med hvid baggrund.

I de seneste år er de store elektroniske trafiktavler dukket op flere steder i landet, og adskiller sig fra de traditionelle skilte, da de har en sort baggrund med hvid tekst. I en undersøgelse foretaget af Trafictec viser det, at mere end hver tredje af de adspurgte ikke forstår den.

Forbudstavle: Runde hvide farttavler

Den fortæller, at der er tale om en maksimal tilladt hastighedsbegrænsning i et pågældende lokalt område.

Påbudstavle: Blå runde farttavler

Påbudstavler angiver særlige påbud og er cirkelformede med blå baggrund og hvidt symbol, som angiver, hvad du skal gøre i en given situation. Overholdes anvisningen ikke, kan det udløse en bøde. I eksemplet her viser farttavlen, at du minimum skal køre med en hastighed på 50 km/t.

Forbudstavle: Hastighedsophørstavler

Tavlen ophæver den lokale hastighedsbegrænsning, hvorefter den generelle hastighedsbegrænsning gælder.

Hjælp til hastighedsgrænser

Det kan være svært selv for den mest rutineret bilist at holde styr på alle de mange færdsels- og farttavler. Heldigvis kan du nemt få hjælp til at overholde de tilladte hastighedsgrænser med vores nyeste Saphe Drive Pro trafikalarm.

Den indikerer hastighedsgrænser på alle større veje og motorveje i Danmark, og advarer dig, når du overskrider dem.

Reading next

Fartbøder i Sverige: Overblik over hastighedsgrænser og fartbøder
5 gode råd til, hvordan du undgår stress i trafikken