Hvornår har du sidst tænkt på, hvordan du pakker bilen efter en tur i Ikea?
En overlastet eller uhensigtsmæssigt pakket bil kan være ekstremt farligt for personerne i bilen. Derfor er det rigtig vigtigt at pakke din bil omhyggeligt.
Overlast gør at bilen styrer, bremser og accelerer dårligere. Det betyder, at undvigemanøvre og lignende bliver sværere at udføre.
Hårde opbremsninger kan fungere som en katapult for bagage eller indkøb. En vandflaske, der vejer 500 gram, kan komme til at veje over 10 kilo på grund af G-påvirkningen i opbremsninger eller uheld. Jo tungere indkøb eller bagage er, des tungere bliver det også i en ulykke.
Tjek hvor meget du må laste
Hvor meget din bil må laste, også kendt som nyttelasten, afhænger af bilens størrelse. Typisk er nyttelasten højere på store biler. Der er dog undtagelser for det. Det kan eksempelvis være på el- eller hybridbiler, der naturligt er tungere grundet batterier og derfor sænker nyttelasten med forbrændingspendanten.
Mikrobiler har typisk en nyttelast på omkring 350 kg. Små biler må typisk laste lidt mere, nemlig omkring 450 kg. Mellemklassebilerne må normalt laste mellem 500 til 650 kg. SUVer har typiske en lidt lavere nyttelast end mellemklassebiler på omkring 500 kg. Slutteligt er der el- og hybridbilerne der er nyttelasten normalt et sted mellem 300 og 500 kg.
Der er altså stor forskel på, hvor meget en bil må laste.
Du kan finde din bils nyttelast på registreringsattesten. Den kan du regne ud fra bilens totalvægt og fratrække den køreklar vægt og tilføje 75 kg for den gennemsnitlige førervægt.
Det kan se således ud: 1595kg (totalvægt) – 1195kg (køreklar vægt) = 400kg + 75kg (førervægt) = 475kg nyttelast.
Fordel vægten
Når du pakker en bil, om det er en ny reol eller ferieoppakning, er det vigtigt at pakke det tungeste så lavt og længst muligt fremme i bilen.
Jo længere fremme og ind mod midten af bilen tung bagage befinder sig, jo bedre er det for bilens køreegenskaber. Placerer du tung bagage op med bagsæderne, vil det heller ikke kunne rykke sig ved en hård opbremsning eller en undvigemanøvre.
Det betyder, at når du har placeret det tunge bagage først, så kan du pakke bilen med den lette bagage.
Har du en tagboks, anbefales det kun at pakke let bagage der. Dels fordi tagbøjler typisk ikke må bære så meget vægt. Dernæst får bilen også en væsentligt højere tyngdepunkt. Det gør bestemt ikke noget godt for køreegenskaberne. Selvom du ikke skal ud at ræse, vil du kunne mærke en forskel i måden din bil kører på.
De løse sager
Jo mere der kan pakkes i tasker, kasser eller poser jo bedre. Og hvis det skal være helt godt, kan tasker og andet løst sures fast i bagagerummet.
Har du en stationcar eller lignende, kan der typisk installeres et net eller gitter i forlængelse af bagsædernes ryg. Det gør, at løs bagage ikke flyver ind i kabinen ved opbremsningerne eller uheld.
Justér dæktryk og lys
Når du pakker din bil, kan det betyde, du skal justere dit dæktryk og forlygterne på din bil. Specielt hvis du pakker den til grænsen.
Der skal nok mere dæktryk i, fordi bilen vejer mere, end hvis du kun var dig selv i bilen. Det forhøjede dæktryk kompenserer derfor vægten og sørger for at dækket kan udføre sin opgave optimalt, som hvis bilen ikke var lastet tungt.
Når bagagerummet er lastet, og der er fyldt på bagsædet, kan forlygterne måske pege lidt op i luften. Derfor er det en god idé at justere dem ned. Så kan du bedre se i mørket og du blænder ikke modkørende bilister. Det kan du typisk gøre fra førersædet ved venstre siden af rattet.
Et tip til at få den rigtig højde er at parkere bilen mod en væg. Dernæst tænder du forlygterne, der dermed lyser mod væggen. Her tager du et stykke tape og markere øverst hvor lyskeglen rammer væggen. Herefter pakker du bilen og skal igen lyse ind på væggen. Her vil du måske opleve, at lyset ikke rammer det tape du satte på væggen før. Derfor skal lyset justeres ned, så du ikke blænder modkørende bilister, og du får optimalt udsyn i mørket.
Tilpas din kørsel
Du skal højst sandsynligt tilpasse din kørsel, når du har læsset din bil med mennesker, bagage eller andet godt.
Du vil nemlig opleve, at din bil ikke accelerer helt så godt som normalt. Det betyder, den overhaling du plejer at kunne nå, måske ikke kan nås.
Derudover bremser din bil nok også en smule dårligere. Den skal nemlig bremse en større masse, i det bilen vejer mere. Det betyder forlænget bremselængder.
Til sidst bliver din bil måske også lidt mere sløv i styringen, fordi bilen vejere mere. Det betyder, at retningsskift er lidt langsommere. Det kan du opleve, når du trækker ud til en overhaling, eller drejer rundt i et sving.
Med de tre ændringer i din bils køreegenskaber, skal du med høj sandsynlighed tilpasse din kørsel.
Vi håber, at disse råd til at pakke din bil forsvarligt har givet dig nogle brugbare råd og grunde til at tænke lidt ekstra over, hvordan du pakker din bil næste gang. Om det er bagage til ferien, eller om du har været et smut i byggemarkedet.