5 tips til en mere komfortabel køretur gennem Europa

Lange aftener og nætter med tunge øjenlåg, benene sover af at være i samme stilling i flere timer, og maven rumler så hele bilen kan høre det. Det er opskriften på en dårlig køretur, som kan mærkes flere dage efter. Vi har samlet fem tips til at sikre en behagelig og komfortabel tur, specielt hvis du skal på kør-selv-ferie gennem Europa!

5 tips til en mere komfortabel køretur gennem Europa

5 tips til en mere komfortabel køretur gennem Europa

5 tips til en mere komfortabel køretur gennem Europa

Inkorporer gerne pauser

Det kan være en god ide at inkorporere nogle pausesteder på turen for at få luft, bevæge sig, tanke bilen og sig selv op. Førere af elbiler har helt naturligt lidt længere pauser i forbindelse med opladning, som førere af biler med forbrændingsmotor ikke har. I pausen kan det være en god ide at bevæge kroppen gennem gang, løb eller øvelser. Du kan eksempelvis parkere så langt væk som muligt fra en butik, hvis du skal have snacks eller kaffe, så du får en lidt længere gåtur, lave klassiske øvelser som sprællemænd eller englehop for at få pulsen op kortvarigt.

Overvej dit tøjvalg

På en lang køretur behøves komfortabelt tøj, som både er rart at sidde mange timer i, men også er muligt at bevæge sig i. Tag gerne jakken eller den store trøje af, så det er lettere at bevæge dine arme inde i bilen. Der er oftest en 20 grader i en bil, hvorfor store trøjer eller jakker oftest ikke er nødvendige. Det samme gælder for eksempelvis klemmende sko eller stramme jeans og shorts. Hvis du ikke kan koncentrere dig om andet, end at din lilletå bliver mast, eller du får ondt i maven af knapper, der gnaver, kan det tage opmærksomhed fra vejen. Vælg det mest komfortable tøj for dig til en lang køretur.

Sid komfortabelt og sikkert

Det er vigtigt at sidde komfortabelt for at mindske ubehag under turen. Den mest sikre måde at sidde under kørsel er dog i en rank position, hvor overblikket er bedst, og du kan betjene bilen uden anstrengelse. Find din rette position med denne fremgangsmåde:

  1. Find en god siddeposition i din bils sæde ved at finde den højde, du ønsker at sidde i. Bilsæder kan indstilles frem og tilbage, op og ned samt ryglænet kan vinkles frem og tilbage. Nogle biler har også mulighed for at indstille sædelængde, lændestøtte og sidestøtte.
  2. Nu skal du justere sædet frem og tilbage for at sikre, at længden til pedalerne er korrekt. Længden er oftest bedst, når du kan have koblingen i bund med strakt ben. Hvis du har en bil med automatgear, kan du bruge speederen som reference (selvfølgelig i en slukket bil).
  3. Afsluttende skal du justere ryglænet ved at sidde med selen på, skuldrende i sædet og hænderne på rattet. Dine håndled skal nemlig gerne kunne hvile på toppen af rattet for at du har nok bevægelsesfrihed og dermed mindre risiko for træthed på en lang køretur. Det er vigtigt, at sædet ikke er vinklet for langt bagud, da det mindsker reaktionsevnen, når du skal række ud efter rattet. Samtidigt anstrenger stillingen nakken og øger dermed træthed.

Husk mad og drikke

Det gælder om at holde sig frisk i hoved og krop under en lang køretur, hvorfor mad og drikke er enormt vigtigt. Specielt, hvis du bevæger dig længere sydpå, kan varmen hurtigt stige en til hovedet, hvis der er mangel på mad og drikke. Lette måltider og store mængder drikke er nødvendigt, da for lidt væske eksempelvis kan medføre træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær, som mindsker trafiksikkerheden. Selvom du skal stoppe en gang eller to for at hoppe på toilettet, er det altså vigtigt at være velhydreret under en lang køretur.

Udnyt tiden

En lang køretur sydpå kan sagtens virke kedelig og endda som spild af tid, da du ’bare’ kører afsted. Tiden kan dog benyttes til noget konstruktivt udover at komme fra A til B. Med hele familien i bilen er der oplagt mulighed for at lege eller quizze gennem Europa. Ellers er der rig mulighed for at finde noget musik I alle kan lide og synge med på det. Det kan bestemt gøre køreturen lidt kortere.

Med disse tips er du klar til at drage sydpå med en mere frisk, komfortabel og opmærksom kørestil gennem Europa. Vi ønsker dig en god og sikker tur!

Læs næste

Guide til kør-selv-skiferie i Sydeuropa
Massiv trafikkontrol på skoleveje