5 gode råd til, hvordan du undgår stress i trafikken

5 gode råd til, hvordan du undgår stress i trafikken

5 gode råd til, hvordan du undgår stress i trafikken

5 gode råd til, hvordan du undgår stress i trafikken

Hvis du er presset af for mange opgaver, uforudsete forsinkelser og høje forventninger – stiger risikoen for at du kan blive ramt af en trafikulykke. Du fristes til at træde på speederen og køre for hurtigt, hvilket iflg. Havarikommissionen for Trafikulykker er årsag til to tredjedele af alle ulykker på motorveje. Du har koncentrationsbesvær, fordi du skal nå alt på den halve tid. Ofte sker ulykken, fordi bilisten taler i telefon, spiser, ser på navigationen, leder efter ting i bilen eller er for træt til at køre forsvarligt.

BFA (Branche Fællesskabet for Arbejdsmiljø), som har stor erfaring med det psykiske arbejdsmiljø, har beskrevet 5 gode råd til, hvordan du undgår stress relateret ulykker i trafikken:

1. Hold dig vågen

Rigtig mange ulykker sker ofte fordi bilisten er faldet i søvn. Et højt arbejdspres gør dig nemlig ikke kun stresset – det gør dig også træt. Bilens komfortable indretning, fartpilot, fred og ro kan være med til yderligt at sløve dig, hvis du i forvejen er træt efter dagens gøremål.

2. Hold kroppen i gang

Fysisk bevægelse er det absolutte bedste råd mod træthed. Det sætter gang i blodomløbet frigør dopamin til hjernen – så du igen kan blive frisk og klar til at køre sikkert videre.

  • Parker lidt væk fra din destination. En rask gåtur vil gøre dig mere frisk til løse dine opgaver og køre sikkert hjem igen.
  • Indfør pauser med et fast træningsprogram, hvor du får bevæget kroppen
  • Sørg for at ændre din kørestilling undervejs: flyt dig i sædet, varier sædehøjden, ryglænets vinkel, bevæg skulderne, arme og nakke

3. Planlæg din dag

Stress opstår på grund af de opgaver vi ikke kan nå. Et godt råd er derfor at planlægge din arbejdsdag.

  • Planlæg i god til, så du er forberedt og har overblik
  • Vær realistisk. Det dur ikke at være tidsoptimist i denne kontekst. Sæt tid af til møder, kørsel, telefonsamtaler og pauser! Inkluder en buffer, så du har lidt tid at gøre godt med til det uforudsete.
  • Skal du til møder er en god ide på forhånd at aftale, hvor lange disse møder må være. Så din tidsplan ikke skrider.

4. Gør status

Hvor dan gik din køretur i dag? Gik den planmæssigt? Var dine egne og evt. din arbejdsplads forventninger realistiske. Hvis ikke, må du ændre din planlægning eller tale med din leder.

5. Trafikpolitik på arbejdspladsen

Det kan være en god ide at lave og uddanne kollegaerne i din virksomhed, så der fælles konsensus om, hvordan I færdes i trafikken. Det kunne for eksempel være regler som: brug altid sikkerhedssele, tal ikke i mobiltelefon under kørsel, hold til højere, kør efter fartgrænser etc. Sæt fokus på konsekvenserne og hvordan de yder førstehjælp.

Saphe som virksomhedsløsning

Ud over de 5 gode råd fra BFA, vil vi selvfølgelige anbefale at dine kollegaer også kører med en Saphe trafikalarm. Saphe er med til at øge bilistens opmærksomhed og adfærdsregulere i farlige situationer, så I undgår både fartbøder og uheld. I bliver ikke kun advaret men også fortalt, hvilke hændelser der venter jer forude, så I kan nå at reagere i tide.

En Saphe trafikalarm giver alarm, når der er en hændelse forud, som du bør være opmærksom på. Vores mål er at give vores brugere de helt rigtige alarmer – og så få alarmer som muligt – på det helt rigtige tidspunkt.

Med Saphe Link appen har du mulighed for at skræddersy vores trafikalarmer til netop dit behov. I appen kan du indstille alarmlyd og varighed, ligesom du kan slå alarmer til og fra. For at sikre os mod forkerte alarmer er der indbygget en kontrolfunktion, som sikrer at der altid skal to indrapporteringer af samme hændelse til, før alarmen bliver registreret og videregivet til andre brugere.

Alle Saphe trafikalarmer giver dig en auditiv lyd enten som alarm eller en informationstone.

Nedenfor er alle alarmtyperne beskrevet.

Stærekasse

En Saphe trafikalarm giver alarm ved stærekasser. I Danmark er der 20 stærekasser. Vores trafikalarmer indeholder data på samtlige 40.000 stærekasser i Europa.

SmartAlarm funktionen gør, at du kun får en alarmlyd, hvis du kører for stærkt, i det du nærmer dig en stærekasse. Kører du inden for hastighedsgrænsen, får du blot et lille bip, som gør dig opmærksom på, at der er en stærekasse forude.

Fotovogn

En fotovogn, fritstående 3-ben eller håndholdt lasermåler er redskaber, politiet benytter til at måle bilisters hastighed. De er ofte godt gemt og er placeret på strækninger, hvor der er behov for hastighedsnedsættelse.

Der findes ikke tredjeparts data på mobile fartkameraer. Derfor er det op til Saphe-brugerne at indrapportere fotovogne. For at få de mest præcise data, skal kameraer indrapporteres, når man er lige ud for det, idet man passerer det.

I 2020 var Saphe brugere gode til at indrapportere fotovogne. Faktisk ligger indrapporteringerne meget stabilt over året. Der bliver hver måned indrapporteret og registeret tæt på 3.000 fotovogne i gennemsnit. Maj, juni og september var de måneder i 2020, hvor flest fotovogne blev indrapporteret.

Ulykke

En Saphe trafikalarm giver også alarm, når der er sket en ulykke. Det er en vigtig alarm, da der ved ulykke er øget risiko for følgeulykker.

I Saphe Drive og Saphe One+ er der indbygget Crash Detect, som automatisk og lynhurtigt sender en ulykkesalarm til nærmeste Saphe-brugere, ved egen ulykke. Derved mindskes risikoen for følgeulykker.

Fare på vejen

Denne trafikalarm benyttes, hvis der f.eks. ligger genstande på vejen, som kan give farlige situationer. Det kan være tabt gods, dækrester, et væltet træ, større dyr eller lignende. Denne alarm skal indrapporteres af brugerne.

I 2020 indrapporterede Saphe brugere i gennemsnit 8.384 farer på vejen månedligt. På de danske veje var det i januar, august og september, at flest bilister indrapporterede en fare på vejen.

Bil i nødspor

Som Saphe-bruger får du også alarmer, når der holder en bil i nødsporet. At holde i nødsporet er forbundet med stor fare. Det anbefales at gå væk fra bilen og gerne om på den anden side af et eventuelt autoværn.

Op mod 16 % af alle dødsfald på motorveje er forårsaget af, at personer opholder sig i nødsporet. Denne alarmtype indrapporteres af brugerne.

I 2020 indrapporterede Saphe brugerne 5.956 bil i nødsporet per måned. Der var flest indrapportering i januar, februar og september.

Skolevej

Når du kører ind på en skolevej, modtager du ét enkelt bip, som gør dig opmærksom på, at der kan være børn på vejen, og du derfor bør være ekstra opmærksom. På skoleveje er der også nedsat fartgrænse.

En undersøgelse viser, at hver fjerde forældre føler sig utryg ved at lade deres barn gå alene til og fra skole, da skoleveje oftest er meget trafiktung i bestemte tidsintervaller.

Læs mere om alarmen skolevej her.

Strækningskontrol

Transportministeriet har besluttet, at der i 2022 bliver indført permanent strækningskontrol over Storebæltsbroen og i Øresundstunnellen.

Strækningskontrol måler alle bilers gennemsnitshastigheder over en specifik strækning. Hvis man overskrider fartgrænsen, udløser det en bøde, et klip eller en frakendelse af kørekortet.

På de europæiske veje er der over 6.800 strækningskontroller. Saphe trafikalarmer indeholder al data på samtlige europæiske strækninger med gennemsnitmålinger.

Læs mere om strækningskontrol her

Trafiklyskamera

Denne type alarm findes endnu ikke i Danmark, men benyttes hyppigt rundt i Europa, hvor der findes over 10.500 kameraer af denne type. Der er 7.500 trafiklyskameraer, der registrerer om en bilist kører overfor rødt, mens de resterende 3.000 også måler om man kører for stærkt.

Har du ikke en Saphe trafikalarm i din bil endnu? Find den, der passer dine behov her.

Læs næste

48% af os tager fejl af farttavler – er du en af dem?
Regler, hastighed og bøder med trailer og campingvogn