Kører du varebil? Så skal du være ekstra forsigtig, når du begiver dig ud i trafikken. Kører du galt, er risikoen nemlig større for at uheldet er mere skadeligt, end hvis du kørte en personbil. Faktisk er et erhvervskøretøj involveret i 1/3 af dødsulykker, og hver 5. ulykke, hvor en person kommer alvorligt til skade i trafikken. Havarikommissionen har undersøgt, hvorfor og hvordan vi kan undgå disse fatale ulykker i fremtiden.
I 2021 udgav Havarikommissionen for trafikulykker en rapport om varebilsulykker. Dette gjorde de, fordi varebilerne generelt fylder mere på de danske veje i forbindelse med den stigende e-handel. Men også fordi, at når uheldet opstår med en varebil impliceret, så er personskaderne ofte mere alvorlige. Det hænger sammen med at varebilerne er tungere end personbiler, og kollision med en varebil udsættes modparten i en personbil derfor for en stører kraftpåvirkning end ellers.
1. Uopmærksomhed
Havarikommissionen undersøgte i alt 23 ulykker med varebiler, og kunne konkludere at uopmærksomhed i trafikken var den største synder til uheldet. I over halvdelen af tilfældet var føreren af varebilen uopmærksom eller distraheret i situationen, og overså noget forude i trafikken. Specielt sker disse uheld på lange lige strækninger, hvor chaufføren mener vejen er forudsigelig, keder sig og bliver forstyrret af mobiltelefonen eller andet, der ikke har noget med kørslen at gøre. Specielt er uopmærksomhed årsagen til de fleste bagendekollisioner, hvor en forankørende medbilist kører langsomt eller holder stille i kø.
2. Træthed
I 4 af ulykkerne blev det vurderet, at træthed hos varebilsføreren var en del af årsagen til ulykken. Specielt i de situationer, hvor ulykken skete om natten eller i det ulykker, hvor bilisten havde haft en lang arbejdsdag.
3. Hastighedsoverskridelser
I alt kørte 15 varebilsførere for hurtigt i forhold til den pågældende hastighedsgrænse i forbindelse med ulykken. Oftest er denne forseelse ikke årsag til ulykken, men den har stor indflydelse på, hvor alvorlige personskaderne bliver efterfølgende.
4. Mangel på sikkerhedssele
Mangel eller forkert brug af selen var også en del af årsagen, til de personskader der skete i de 23 undersøgte uheld.
Havarikommissionens anbefalinger
Som resultat af undersøgelsen kunne Havarikommissionen konkludere, at der skal gøres en ekstra indsats for varebilsfører; for at gøre dem mere opmærksomme i trafikken, hjælpe dem med at være mere udhvilet (tage flere pauser), overholde hastighedsgrænserne og bruge sikkerhedsselen.
Til at løse denne opgave påpeger styrelsen blandt andet, at knap halvdelen af ulykkerne ville kunne være undgået eller personskader ville kunne være afbødet, hvis varebilerne havde et bedre sikkerhedsudstyr. Et sikkerhedsudstyr svarende til en veludstyret moderne personbil med nødbremse/adaptiv fartpilot, linjevogter, bakkamera og en avanceret uopmærksomhedsdetektion.
”Godt værktøj. Godt arbejde.”
Det kalder Saphe deres nye kampagne målrettet erhvervskunder. Tanken er at en trafikalarm fra Saphe skal sidestilles med hvilket som helst andet værktøj der skal til, for at gøre et godt stykke arbejde. Ligesom saven med den rigtige klinge fungerer perfekt til et bestemt materiale, så er Saphe det perfekte værktøj til at komme sikkert frem i trafikken.
Saphe Business kan være en uvurderlig hjælp, til at løse mange af overstående problemstillinger. Med en Saphe Drive Pro trafikalarm installeret i bilen, er du automatisk mere opmærksom i trafikken. Via lyd og tydelige ikoner på alarmens farveskærm, bliver du alarmeret om trafikale hændelser længere fremme i trafikken og afstanden dertil. Samtidig vil du under hele ture blive informeret om din aktuelle hastighed, gældende fartgrænser og gøre brug af hastighedskontrollen, der alarmere dig når du kører for hurtigt.