Få din bil til at holde længere med disse simple tjeks

Få din bil til at holde længere med disse simple tjeks

Få din bil til at holde længere med disse simple tjeks

Få din bil til at holde længere med disse simple tjeks

Går du op i at passe på din bil, så er denne artikel noget for dig. Vi gennemgår nemlig nogle simple tjek, du selv kan gøre for at få din bil til at holde i lang tid. Du kan nemlig spotte ting, inden de går i stykker og influerer på andre ting og dermed spare penge på den lange bane.

Din bil skal have varmen

Starter du ud med at løbe, alt hvad du kan, lige så snart løbeskoene er bundet? Det håber jeg ikke, for det kalder på en skade. Det samme gør sig gældende for din bil. Den skal nemlig også have varmen inden, du giver den gas. Specielt om vinteren er det vigtigt, at din bils motor og gearkasse kommer op i temperatur.

Din bil skal have varmen for ikke at slide unødigt på motor og gearkasse. Selvom motor- og gearkasseolie har en koldstarts- og en driftstemperatur, er friktionen lavest, når olierne er varme. Det betyder mindre slitage og en mere holdbar bil.

Din bil skal nemlig opbygge vand- og olietemperatur, før du forsvarligt kan køre den højt op i omdrejninger.

Ofte kan du se din bil er driftsvarm, hvis en temperaturlampe slukker eller vandtemperaturen er midt i feltet. Det mest præcise er at kigge på olietemperatur, hvis din bil har det. Vandtemperaturen stiger nemlig hurtigere end olietemperaturen.

Kør en lang tur

Har du en benzin- eller dieselbil, er det godt at den får lov til at strække ben en gang imellem - specielt en dieselbil. Begge bilers motorer kan nemlig sode til, hvis du kun kører korte ture eller kører lavt i omdrejningerne.

Benzinbiler er mere oplagte at køre i, hvis du kun har behov for at køre korte ture. Men en gang imellem har benzinbilen også godt af at køre nogle kilometer og forblive driftsvarme over en længere periode. En benzinbils motor kan nemlig sode til. Det betyder højere benzinforbrug og i værste tilfælde en motorrensning, der kan løbe op i 10.000 kroner.

Dieselbiler passer generelt til et kørselsbehov, hvor der bliver klokket nogle kilometer ind på tælleren. Gerne over 15.000 km årligt og køreture på over 20-30 kilometer i gennemsnit.

Når en dieselbil ikke når at blive driftsvarm, kan den ikke nå at rense sig selv. Det betyder, at indsprøjtningsdyserne stopper til. Det resulterer i dårligere brændstoføkonomi og trækkraft. Det kan betyde nyt partikelfilter og nye indsprøjtningsdyser for at gå igennem syn. I værste tilfælde kan det betyde en ny motor.

Derfor skal dieselbilen gerne køres højt i omdrejningerne lidt tid hver måned, hvis du kun bruger den til korte ture. Det kan eksempelvis være at køre i tredje eller fjerde gear på motorvejen nogle kilometer for at rense systemet ud.

For begge biltyper anbefaler FDM at bruge additiver til at rense motoren. Så skaber du de bedste forudsætninger for, at din motor er ren.

Simple tjek af dæk

Dæk har stor indflydelse på din sikkerhed i bilen. Derfor er tjek af dæk også et af de simple tjek, du selv kan gøre. Dæk skal løbende efterses, så dækkene har de bedste forudsætninger for at virke, som de skal.

Mønsterdybde

Mønsteret i dækket gør, at vand, sne og slud kan dræne fra dækket, så du har optimalt greb i alt slags vejr. Derudover har mønsteret på bildæk også indflydelse på, hvordan din bil kører.

Derfor skal mønsterdybden tjekkes på dæk. Det gælder hele kontaktfladen så inder- og ydersiden af dækket samt midten.

Lovmæssigt skal der minimum være 1,6 mm mønster over hele kontaktfladen på et dæk. En generel anbefaling er at skifte dæk, når der er 3 mm mønster tilbage.

Dæktryk

Selvom mønster er vigtigt, har dæktryk også en stor indvirkning på, hvordan din bil kører og styrer.

For meget eller for lidt dæktryk gør, at dækkene slides ujævnt og mindsker kontaktfladen. Det betyder, at dækket har mindre greb og mindsker din sikkerhed. For lidt eller for meget tryk slider også dæk hurtigere og koster derfor ekstra på dækindkøb.

Læs mere om de forskellige typer bildæk der findes.

Tjek bremser

Ligesom dæk er vigtige for din sikkerhed, er bremsernes funktion det også.

Du kan selv tjekke det mest basale omkring dine bremser.

Når du trykker på bremsepedalen, skal den føles relativ fast og gå cirka halvt ned. Går pedalen i bund eller føles den blød at trykke på, skal du have en mekaniker til at se på din bil.

Du kan også tjekke hvor meget bremseklods, du har tilbage. Kig ind gennem fælgen, og se hvor meget bremsebelægning, der er tilbage. Bremseklodser har ofte en slidindikator. Den siger en lyd, når du bremser, hvis de er ved at være slidt ned.

Tjek dæmpere

Dæk, bremseklodser og dæmpere er en sliddel. Derfor kan dæmpere også blive slidte og gå i stykker.

De holder normalt omkring 80.000 kilometer. Det kan dog være mere eller mindre. Kører du på meget jævne veje og kører glidende holder de i længere tid. Ujævne veje eller aggressiv kørsel aktiverer dæmperne mere og slider derfor ekstra på dem.

Du kan både tjekke, om dine dæmpere for og bag er ok, med en visuel inspektion eller når du kører bilen.

Den visuelle inspektion går ud på at se om de er tætte. Dæmpere er fyldt med olie for at smøre skaftet, der bevæger sig, når du kører over ujævn vej. For at holde olien inde er der gummisejl. De kan blive utætte med tiden. Det betyder, at der vil løbe olie ned af dæmpere. Det kan du tjekke ved at dreje forhjulene eller kigge fra under bilen for og bag.

Du kan trykke ned i hvert hjørne af bilen, og mærke om det føles underligt at trykke dæmperen sammen. Hopper bilen flere gange, er dæmperne defekt. Bilen skulle gerne sætte sig og rejse sig kontrolleret efter trykket.

Du kan også lytte efter, når du kører over bump eller ujævn vej. Kommer der underlige lyde fra din bil, er det nok noget, som skal laves på et værksted. Det kan også være, at dine dæk slides ujævnt, eller din bil føles som om den sejler, hvilket også er tegn på defekte dæmpere.

Tjek væsker

Det sidste af de simple tjek er om din bils væsker.

Motorolie er din bils blod. Har den for lidt, for meget eller gammel olie er det et problem.

Hvis du kører meget, så tjek din bils motorolie en gang om måneden, hvis du ikke har en digital måler. Kører du ikke så meget, kan du tjekke det en gang hver tredje måned.

Se efter oliestanden – den skal være mellem to markeringer på oliepinden. Tjek også farven på olien. Er den lys, kulsort eller har et hvidt skær?

Er olien lys er alt godt. Er den kulsort, kan du tjekke, hvornår bilen sidst har været til service, eller om den snart skal. Er der et hvidt skær i olien, er der måske kølervæske i olien, hvilket ikke er godt. Det betyder, bilen skal på værksted.

Mens du har motorhjelmen oppe, kan du også toppe sprinklervæske op og tjekke niveauet på køler- og bremsevæske.

Vask din bil regelmæssigt

Vask din bil med jævne mellemrum. Salt, jord, skidt og mudder gør livet hårdere for alle bevægelige dele på din bil. En bilvask kan derfor forlænge din bils levetid. Og så er det selvfølgelig dejligt med en ren bil.

For nemhedens skyld kan det være en gang eller to om måneden i en bilvask. En håndvask af bilen fra tid til anden er dog en rigtig god idé.

Du kommer nemlig mere i kontakt med din bil og ser, hvis der er noget galt. Buler, lakskader, stenslag eller begyndende rust, kan være ting, der skal tages hånd om.

Brug en times tid eller to en gang i foråret og om efteråret til at give din bil lidt kærlighed.

Selvom en bilvask er nem, kommer den ikke ind i diverse kroge, kanter og skærmkasser. Det er her du skal have fokus, når du vasker din bil i hånden.

Når du er færdig med at vaske bilen i hånden, anbefaler vi at bruge en form for voks eller anden beskyttelse på lakken. Det holder din bil renere og beskyttet mod skidt, snavs og sol.

Weiterlesen

Miljøzoner i Italien: Hvad er en ZTL?
I førersædet med Mikkel Thomsager