Kom deg trygt dit i vinterværet: Kjøring på snø og is

Vintersesongen byr ofte på glatte veier, enten det er snø, is eller slaps. En tommelfingerregel du kan bruke er at hvis det er is på frontruten din, er det også på veien. Kommer det snø på veien er det selvsagt mer glatt, og derfor må vi som bilister ta våre forholdsregler.

Kom sikkert frem i vintervejret: Kørsel på sne og is

Kom deg trygt dit i vinterværet: Kjøring på snø og is

Kom sikkert frem i vintervejret: Kørsel på sne og is

I denne artikkelen gir vi deg tips slik at du kan komme trygt frem i vinterværet.

Før du kjører av gårde

Når vinteren setter inn, betyr det ofte lengre transporttider for oss bilister. Bilen skal skrapes for snø og is, den skal avdugges og trafikken går saktere.

Det er derfor lurt å dra i ekstra god tid. Det er synd å ha gått for sent og samtidig ikke kunne kjøre i den hastigheten man pleier.

Når du skal reise er det viktig å få skrapet vinduene fri for snø og is og snø feid vekk fra bilen. Det kan koste deg en bot hvis du ikke gjør det tilstrekkelig. Les mer om snø- og isfjerning her .

Om vinteren er det utrygt å kjøre med sommerdekk. Den eneste gangen et sommerdekk matcher ytelsen til et vinter- eller helårsdekk om vinteren, er når man kjører på tørre veier – og det har vi sjelden om vinteren. Les mer om helårs- og vinterdekk i denne artikkelen .

Derfor er det en veldig god idé å sette på helårsdekk eller vinterdekk på bilen. Da har du de beste forutsetningene for å kjøre trygt i vinterværet.

Når du kjører om vinteren, krever det ofte mer av konsentrasjonen din som sjåfør. Det er ofte mørkt, dårlig sikt og det kan være glatt. Derfor er det ikke uvanlig at du blir mer sliten av å kjøre bil om vinteren, fordi du må orientere deg mer.

Kjøring på snø og is

Når underlaget er glatt, må du kanskje justere kjørestilen litt. Her handler det om å betjene bilen med rolige bevegelser. Det vil si rolig styring inn i svinger, progressiv bremsing og jevn akselerasjon.

Å kjøre i vintervær handler om å holde hjulene i gang og hindre dem i å skli. Når et bildekk sklir på overflaten, har det store problemer med å styre, bremse eller akselerere.

Begynner bilen å skli, er det viktig å ta det med ro og bevege seg rolig.

Om vinteren bremses trafikken på grunn av glatt føre. Det betyr også at vi må holde større avstand til hverandre når det er snø og is på veien. Faktisk må vi holde opptil 10 ganger større avstand.

Når veiene er dekket av snø eller is kan det være lurt å starte i 2. gir. Med det får du litt mer dreiemoment og det er mindre sjanse for at hjulene spinner. Du kan også holde bilen i samme gir over lengre tid, slik at du unngår å miste fart i snøen.

Står du fast kan du skru av ESC eller bilens antispinn. Det systemet kan sabotere kraftoverføringen til overflaten.

Til slutt kan det være en god idé å bruke motorbremsen så mye som mulig. Det vil si at du rett og slett holder bilen i gir når du har sluppet gasspedalen. Da bremser bilen din rolig ned uten å skli. Dette kan du gjøre i god tid og krydre det med en forsiktig nedbremsing når du må stoppe. Da vil du garantert stoppe på glatte veier.

Vi håper disse tipsene hjelper deg å komme deg trygt dit i vinterværet, og at du kan nyte det vakre vinterværet på kjøreturen.

Les neste

I førersædet med Benedicte Engel
9 råd til myldretid og kø på motorvej