Regler, hastighed og bøder med trailer og campingvogn

Regler, hastighed og bøder med trailer og campingvogn

Regler, hastighed og bøder med trailer og campingvogn

Regler, hastighed og bøder med trailer og campingvogn

Hægter du en trailer eller campingvogn bag på din bil, skal du være opmærksom på særlige regler i forhold til din hastighed og bødesatser.

Det kan godt være lidt af en gåde at finde rundt i, hvad du må køre på krogen, og hvad du ikke må.

Det har vi forsøgt at gøre simpelt i denne artikel. Du får blandt andet svar på, hvor meget en lille bil må trække, hvad fartbøden med anhænger på kan løbe op i, og hvad bøden for overlæsning kan blive.

Hvilket kørekort skal man have for at køre med trailer og campingvogn?

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at dit kørekort er gyldigt til den type anhænger, du spænder på krogen.

For at finde ud af hvad du må køre med, skal du bruge tre ting:

 • Dit kørekort
 • Bilens registreringsattest
 • Anhængers registreringsattest

Dit kørekort og dine registreringsattester giver dig nemlig svaret på, hvilken trailer eller campingvogn du må køre med i forhold til tilladt totalvægt for påhængskøretøj. Der er specifikke regler omkring det almindelige kørekort (B) og trailerkørekort (B+/BE).

FDM har en rigtig fin beregner, du kan bruge til at udregne om du må køre med en bestemt trailer.

Hvilken trailer eller campingvogn må man køre med på et almindeligt kørekort (kategori B)

Med et B kørekort har du som udgangspunkt ret til at trække en trailer eller campingvogn med en tilladt totalvægt på op til 750 kg. Der er dog en lille hage – din bil skal være godkendt til at trække den vægt.

Har du en trailer eller campingvogn hvis totalvægt er over 750 kg må den samlede totalvægt af bil og anhænger ikke overstige 3.500 kg.

Helt generelt må dit vogntogs fysiske tilladte totalvægt, altså bilen og anhænger, ikke veje over 3.500 kg.

Der er dog en afvigelse til den regel i forhold til, hvornår du har taget dit kørekort. Der må du nemlig køre med en teoretisk højere totalvægt, vogntoget må dog maksimalt veje 3.500 kg. Det kommer vi ind på længere nede i artiklen.

Et eksempel – En lille bil med en trailer eller campingvogn

Det kan måske være, du har en Peugeot 208 – Danmarks mest solgte bil i 2020.

En nyere Peugeot 208 har en totalvægt på mellem 1.510 kg og 1.645 kg, afhængigt af model.

For eksemplets skyld tager vi en 208 med en totalvægt på 1.645 kg.

Den må trække en trailer med bremser med en totalvægt på 1.200 kg.

Det giver en totalvægt på 2.845 kg, det er under den tilladte grænse for vogntogsvægt på 3.500 kg. Derfor må du gerne trække en trailer eller campingvogn med bremser på en 208 med et almindeligt B kørekort.

Har du en anhænger uden bremser må en 208 trække 580 kg.

Det giver en totalvægt på 2.225 kg. Det er under de 3.500 kg. Totalvægt et vogntog på et B kørekort på veje. Derfor er det lovligt.

Et andet eksempel – en SUV med trailer eller campingvogn

Har du måske en Nissan Qashqai, der er en meget solgt bil i Danmark, kommer vi med et eksempel på denne model.

En nyere Nissan Qashqai har en totalvægt på mellem 1860 kg og 2030 kg, afhængig af model.

For eksemplets skyld tager vi en Nissan med en totalvægt på 2.030 kg.

Den må trække en anhænger med bremser på maksimum 1.800 kg.

Det giver en totalvægt på 3.830 kg. Det er over den tilladte grænse for et almindeligt B kørekort på 3.500 kg. Det betyder, at du skal have et B+ eller et BE kørekort.

Har du en anhænger uden bremser må Nissan´en trække 750 kg.

Det giver en totalvægt på 2.780 kg. Det er dermed under den tilladte totalvægt-grænse på 3.500 kg for et B kørekort. Derfor må du gerne køre med det vogntog på et almindeligt B kørekort.

Anhængers vægt i forhold til din bil

Selvom du må trække en stor og tung (totalvægt) trailer er det måske ikke så forsvarligt.

En ”lille” bil og en ”stor” trailer giver ikke en særlig sikker dynamik på vejen. Kommer en tung trailer først i svingninger med en ”lille” bil, kan det accelerere alvorlige uheld.

Kørekort fra før 1. maj 2009 og anhænger

Er du en mere garvet bilist og har taget dit kørekort før 1. maj 2009, gælder der lidt andre regler for kørsel med trailer.

Her er det ikke trailers totalvægt, der er begrænsende, som hvis du har taget kørekort efter 1. maj 2009.

For dig som har taget kørekort før 1. maj 2009, gælder det, at du må trække det bilen er godkendt til, så længe du ikke overstiger 3.500 kg totalvægt.

Det betyder, du må køre med en anhænger, der har en højere totalvægt end bilens tilladte trækvægt.

Vær opmærksom på at disse regler kun gælder for Danmark. Så skal du udover landet grænser, skal du måske erhverve dig et B+ eller BE kørekort.

Et eksempel

Du har en bil hvis totalvægt er 1.850 kg. Det kunne eksempelvis være en Opel Astra. I det tilfælde må du faktisk trække en anhænger med en totalvægt på 2.000 kg, selvom bilens tilladte trækvægt kun er 1.150 kg.

Det er dog vigtigt, at du begrænser vogntogets vægt til maksimum 3.500 kg.

Har du et kørekort fra før 1. maj 2009, kan du læse alle særregler her.

Eksemplerne fra før

Har du 208´eren eller lignende bil, må du faktisk trække en tungere trailer end bilens registreringsattest forskriver, så længe dit vogntog vejer under 3.500 kg.

208´eren totalvægt er 1.645 kg og den tilladte totalvægt på træk er 1.200 kg. Det betyder faktisk, hvis du har taget kørekort før 1. maj 2009, at du må trække en anhænger, der har en totalvægt på 2.000 kg. Det må du kun, hvis anhænger inklusive last vejer maksimum 1.200 kg.

For Nissan´en med en totalvægt på 2.030 kg og en tilladt totalvægt på træk på 1.800 kg, skal du have et B+ eller BE kørekort for at køre med en trailer med en totalvægt på 2.000 kg.

Det skal du fordi bilens totalvægt, og den totale tilladte trækvægt er på 3.830 kg, hvilket er over 3.500 kg.

Med et B kørekort må du dog gerne køre med en anhænger med en totalvægt på op til 1470 kg, da vogntoget vejer 3.500 kg. Det er nemlig totalvægtsgrænsen for B kørekort og anhænger.

Hvad er et B+ kørekort? Og hvor tung anhænger må man køre med på et B+ kørekort?

Et B+ kørekort giver dig tilladelse til at køre med et vogntog med en samlet totalvægt på 4.250 kg. Det er altså både din bils totalvægt og anhængerens totalvægt.

Det kan være du skal have en bil, både eller campingvogn på krogen med en vogntogstotalvægt på 4.250 kg eller derunder. Så er det ikke kun en god idé at have et B+ kørekort, det er lovpligtigt.

B+ kørekortet kom til i starten af 2013, som et alternativ til BE kørekortet.

Med et B+ kørekort må bilen og anhængerens totalvægt ikke overstige køretøjets godkendte vogntogsvægt. Den kan ses i Motorregisteret.

Et eksempel

Vi tager udgangspunkt i Nissan´en fra tidligere, der har en totalvægt på 2.030 kg og må trække 1.800 kg. Her måtte du altså kun trække en anhænger med 1.470 kg totalvægt på et B kørekort.

Ønsker du at trække til bilens størst tilladte totalvægt for påhængskøretøjet, skal du have et B+ kørekort.

Med bilens totalvægt på 2.030 kg og den størst tilladte totalvægt for påhængskøretøjet på 1.800 kg bliver totalvægten 3.830 kg, hvilket er inden for grænsen for B+ kørekort på 4.250 kg.

I Nissan´ens eksempel må anhængerens totalvægt dog maksimalt være 1.800 kg, fordi det er det bilens størst tilladte totalvægt for påhængskøretøjet ifølge bilens registreringsattest.

Hvad er et BE kørekort? Og hvor tung anhænger må man køre med på et BE kørekort?

Et BE kørekort er kørekort til stort og tungt påhæng.

Med et BE kørekort må du køre med en samlet totalvægt på køretøj og anhænger på op til 7.000 kg.

Det kræver dog noget af en bil at køre med en totalvægt på 7.000 kg. Men hvis du skal trække en tung bil eller båd på anhænger eller måske en stor campingvogn, skal du have et BE kørekort.

Bøde for ikke at have trailerkørekort (B+ eller BE)

Det koster som udgangspunkt 2.000 kroner, hvis du bliver taget i at køre med en for tung trailer eller campingvogn og kun har et B kørekort.

Med et almindeligt B kørekort må du nemlig kun køre med en totalvægt for vogntoget på 3.500 kg.

Med et B kørekort må du altid køre med en trailer, hvis totalvægt er 750 kg eller derunder, men kun hvis bilen er godkendt til at trække det. Den maksimale tilladte totalvægt for påhængskøretøj kan du finde på bilens registreringsattest.

Hastighed og bøder med trailer eller campingvogn

Når der er læs på anhængertrækket, er der skærpede regler med hensyn til hastighedsforseelser. Færdselsloven foreskriver, at en hastighedsovertrædelse på mere end 30 % giver et klip i kørekortet.

Modsat de mere end 60 %, der skal til at for at få en betinget frakendelse af kørekortet i en personbil uden påhæng, skal der blot 40 % øget fart til ved kørsel med påhæng.

Når du har hægtet en trailer eller campingvogn på krogen, må du maksimalt køre med hastighed på 80 km/t uden for byer, medmindre du har en Tempo 100 godkendt trailer eller campingvogn.

Med en Tempo 100 godkendelse på din trailer eller campingvogn, må du køre 100 km/t på motorvejen.

I byer må du køre 50 km/t, medmindre anden hastighedsbegrænsning er angivet, dog maksimalt 80 km/t.

Oversigt over fartgrænser, fartbøde, klip i kørekort og betinget frakendelse ved kørsel med trailer eller campingvogn

Vejtype Hastighedsgrænse m. anhænger (km/t) Kun fartbøde (km/t) Klip i kørekort & fartbøde Betinget frakendelse + klip i kørekort + fartbøde
Byzone 50 51-65 66-70 71+
Landevej 80 81-104 105-112 113+
Motorvej 80 (100)* 81-104 (101-130)* 105-112 (131-140)* 113+(141+)*

*Tempo 100 godkendelse. Dette gør det lovligt at køre 100 km/t på motorvej i Danmark. Din bil og anhænger skal dog opfylde en række krav. Du kan også få en tysk Tempo 100 godkendelse. Læs mere længere nede i artiklen.

Byzoner, landeveje og motortrafikveje kan i nogle tilfælde være skiltet med en højere hastighedsgrænse. Har du en anhænger på, må du dog aldrig køre hurtigere end 80 km/t ligegyldigt skiltning, eller om du har en Tempo 100 godkendelse.

Læs også: Fartbøder for at køre for stærkt

Hvad er Tempo 100?

Tempo 100 godkendelsen gør, at du må køre 100 km/t med din trailer eller campingvogn på danske motorveje.

Tilladelsen Tempo 100 stammer fra Tyskland, hvor køretøjer med påhæng må køre 100 km/t på motorveje i stedet for 80 km/t. Det har siden 2016 været på prøve i Danmark og er i 2021 blevet permanent.

For at en trailer eller campingvogn kan få et Tempo 100 klistermærke og blive godkendt til at køre 100 km/t på motorvejen lovligt, er der nogle krav til bil og trailer.

Anhænger skal gennem et syn i forbindelse med Tempo 100 godkendelsen.

Hvilke krav er der til trailere eller campingvogne ved Tempo 100 godkendelse?

Skal du have et Tempo 100 klistermærke på din trailer eller campingvogn skal din bil og anhænger opfylde en række krav.

Din bil skal have:

 • En totalvægt på maksimalt 3.500 kg.
 • ABS-bremser
 • En bestemt vægt for at køre med en bestemt anhænger. Der er forskellige regler for trailer og campingvogn. FDM har en fin beregner, du kan benytte

Anhænger skal:

 • Have maksimalt 6 år gamle dæk
 • Have dæk, der er godkendt til mindst 120 km/t.
 • Være egnet til at køre 100 km/t (fremgår i form af en egnethedserklæring fra fabrikant)
 • Ikke overstige en totalvægt på 3.500 kg
 • Synes hvert andet år, hvis den har en totalvægt over 750 kg
 • Have bremser
 • Støddæmpere
 • Stabiliseringsanordning

En anhænger kan også godkendes til dansk Tempo 100 godkendelse ved at være Tysk Tempo 100 godkendt.

En anhænger kan også fra ny godkendes fra forhandleren. Anhængeren skal dog være fabriksny og være anmeldt som et EU-godkendt påhængskøretøj.

Gælder dansk Tempo 100 i Tyskland?

En dansk Tempo 100 godkendelse gælder ikke i Tyskland.

Du kan dog få en tysk Tempo 100 godkendelse. Det skal dog ske særskilt.

Det skal du være opmærksom på med en trailer på krogen

Når du kører med en trailer, er det ikke kun dit kørekort, hastighed, bil og anhænger du skal have styr på.

Lastning af en trailer eller campingvogn er nemlig et kapital for sig.

Hvad er bøden for at køre med overvægt på en trailer?

Det er ulovligt at køre med en trailer, der er for tungt lastet.

Bøden er minimum 1.000 kr. og regnes ud i procentmæssig overvægt. Her tillægges 75 kr. per procent vægten er overskredet til føreren.

En normal trailer, som en havetrailer, må laste 325 kg. Et eksempel på en tilladt last er 18 fliser (40x40) eller cirka 40 skovlfulde tørt grus.

Selvom du laster din trailer inden for totalvægten, kan du faktisk stadig få bøder og sågar en frakendelse af kørekortet.

Det sker, hvis du ikke har surret og lastet trailer forsvarligt. Har du mindre ting i traileren, har de fleste trailere et dækken, der kan minimere chancen, for lasten ryger ud af traileren.

Du skulle gerne kunne nødbremse, uden dit læs flytter sig eller ryger ud af traileren.

Hvad er bøden for at køre med overvægt i en campingvogn?

Reglerne vedrørende overvægt eller overlæs i en campingvogn er de samme som en trailer.

Det betyder, at der gives en bøde på 75 kr. per procent overlæs du kører med.

Bøden for overlæs starter ved 1.000 kr. Bøden tager udgangspunkt i campingvogns totalvægt og den procentmæssige overlæsning.

Forsikring, vægtafgift og syn af trailer

Skal en trailer forsikres?

En trailer er dækket af din bils ansvarsforsikring, hvis du har indtegnet, at din bil har trækkrog i forsikringspolicen.

Du kan dog godt købe en trailerforsikring hos diverse forsikringsselskaber.

Skal man betale vægtafgift på en trailer?

Man skal betale vægtafgift på alle trailere, der har en totalvægt over 500 kg.

Vægtafgiften på trailere med en totalvægt på over 500 kg er inddelt i nogle vægtintervaller, der er stigende i kroner i forhold til trailerens totalvægt.

Det betyder, at en høj totalvægt er lig med en højere vægtafgift på årlig basis.

Skat har en beregner, der udregner vægtafgiften i forhold til totalvægt.

Skal en trailer synes?

En trailer skal som udgangspunkt ikke synes – dog kun hvis der er tale om et ejerskifte.

Der er nogle specielle regler for syn ved ejerskifte. Du skal til syn med en trailer, hvis du køber den og den er mellem fem og ti år gammel, og det er over to år siden den blev synet sidst. Når en trailer er over ti år gammel, skal traileren til syn, hvis det er over et år siden den sidst blev godkendt.

Laver du en konstruktiv ændring på en trailer, skal den også til syn.

Forsikring, vægtafgift og syn af campingvogn

Skal en campingvogn forsikres?

En campingvogn er typisk dækket af din bils ansvarsforsikring. For at ansvarsforsikringen dækker en mulig skade, skal det fremgå af din forsikringspolice, at bilen har trækkrog.

Du kan dog godt vælge at få en kaskoforsikring på din campingvogn, hvis du ønsker det.

Skal man betale vægtafgift på en campingvogn?

Der skal betales halvårlig vægtafgift på campingvogne.

Ligegyldigt vægten af campingvognen skal der indbetales en halvårlig afgift. Beløbet for vægtafgiften på campingvognen følger totalvægten. Det vil sige, jo højere totalvægt jo højere vægtafgift.

På Skats hjemmeside kan du finde det specifikke og opdaterede beløb i vægtafgift i henhold til totalvægt.

Skal en campingvogn synes?

Campingvogne skal kun synes ved ejerskifte eller for at få eller opretholde en Tempo 100 godkendelse.

Køber du en campingvogn, der er mellem fem og ti år gammel, og det er over to år siden den sidst blev synet, skal du til syn.

Erhverver du dig en campingvogn, der er over ti år gammel, og sidste syn er over et år siden, skal du til syn med den.

Kørsel med trailer eller campingvogn i udlandet

Hænger du en trailer eller campingvogn på din bil og skal køre i udlandet, er der nogle skærpede regler, du skal forholde dig til.

Bryder du reglerne i udlandet, kan det give en bøde og faktisk også et kørselsforbud.

Har du et BE kørekort, er du dog dækket ind.

De specielle regler for totalvægt vedrørende kørekort taget før 1. maj 2009 gælder ikke i udlandet.

Derfor skal du have et B+ eller et BE kørekort, hvis dit vogntogs totalvægt er over 3.500 kg.

Overholder du de danske regler for kørsel og indregistrering samt syn af trailer og campingvogn, er du godt kørende i udlandet.

Trailer og campingvogn-termer

Er du også lidt forvirret over hvad de forskellige betegnelser på din bils eller anhængers registreringsattest betyder? Så giver vi dig svarene nedenfor.

Hvad er egenvægt?

Egenvægt på enten trailer, campingvogn eller bil er den vægt som køretøjet vejer uden passagerer, gods eller andet.

Hvad er køreklarvægt?

Den køreklar vægt på en bil er vægten af bilen med fører, brændstof og andre essentielle væsker.

Den køreklar vægt er typisk 125 kg højere end egenvægten.

Hvad er faktisk totalvægt på en anhænger?

Den faktiske totalvægt er vægten af din anhænger plus den er læsset med.

Det vil sige at den faktiske vægt er egenvægten plus gods.

Hvad er tilladt totalvægt?

Den tilladte totalvægt er hvad din bil mål veje med personer, bagage eller andet.

Ligeledes er den tilladte totalvægt på en trailer eller campingvogn den totale vægt din anhænger på vejen inklusive gods.

Hvad er koblingsvægt?

Tilkoblingsvægten er den vægt et køretøj må trække med og uden bremser.

Den fremgår i din bils registreringsattest som ”størst tilladte totalvægt for påhængskøretøj”.

Reading next

5 gode råd til, hvordan du undgår stress i trafikken
Få bedre hjælp til at holde fokus i trafikken